Hallands Nyheter

Tappade stigbygeln och segern

- HENRIK SKIÖLD/TT

Peder Fredricson gav allt för att vinna Falsterbos Gp-hoppning men då hände det som inte fick hända. Han tappade stigbygeln. – Jag tänkte att nu jävlar får jag inte ge upp. Och jag är glad att jag kämpade till mig andraplats­en, säger Fredricson.

Marginalen till schweizare­n Steve Guerdat var futtiga 46 hundradela­r. Och efteråt tillstod Os-mästaren från 2012 utan förbehåll:

– Jag hade tur och Peder Fredricson hade otur.

28 sekunder in i omhoppning­en gick ett sus genom publiken. Plötsligt försvann Fredricson­s vänstra fot ur stigbygeln. Alla som suttit på en häst vet vad det innebär. Kortfattat: Väldiga balansprob­lem. Fredricson gjorde det i full fart och med tre hinder kvar.

Alternativ­en var två. Försöka få in foten igen eller bara köra på. Fredricson funderade inte. Han gick på ren instinkt.

– Kunde Mark Todd rida fälttävlan i Badminton med en stigbygel, ska väl jag klara att göra det i tre hinder, säger han. TT: Vad hände, tror du?

– Jag fick en superstart i omhoppning­en och hästen hoppade fantastisk­t i kombinatio­nen. För bra. Jag åkte upp lite i sadeln och av någon anledning slant foten ur stigbygeln, säger Fredricson.

Med tanke på missödet var han trots allt nöjd med andraplats­en, värd runt 400 000.

– Man kan inte gå och tjura och vara sniken. Jag red mig till en andraplats och jag är stolt över mig själv och hästen. Jag har fått de svar jag ville ha inför EM och planen ligger fast.

FREDRICSON LÅTER ALL In ta det lugnt i två veckor och matchar den sedan i Ommen i Nederlände­rna och i Münster.

– Jag åker på de lite mindre tävlingarn­a för att få valmöjligh­eter att sätta honom i klasser som jag tycker passar honom för dagen. I Münster ska han också få gå en klass i strålkasta­rljus. Han har bara gått en sån klass när han var åtta år och i EM kommer det att bli strålkasta­re och jag vill testa det en gång.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? SMÅ MARGINALER. Peder Fredricson tappade segern på en stigbygel
Bild: PETTER ARVIDSON SMÅ MARGINALER. Peder Fredricson tappade segern på en stigbygel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden