Hallands Nyheter

Taxfree inte alltid smartaste shoppingen

-

Många svenskar köper skönhetspr­odukter i taxfree-butiker i tron om att det gör storfynd. Men i vissa fall kan det vara billigare på nätet, visar en undersökni­ng.

Taxfree-butiker är ett stående inslag på flygplatse­r och kryssnings­fartyg. I grunden handlar det om att en resenär gör ett inköp av bland annat skönhetspr­odukter, tobak, sprit och godis, och kan spara pengar genom att få tillbaka momsen.

Men i takt med att e-handeln växer är många taxfree- varor inte längre det billigaste alternativ­en, enligt Magnus Hjelmér, vardagseko­nom på Ica Banken.

– Många shoppar för fullt i taxfree utan att veta att det finns flera sajter på internet som erbjuder samma produkter till ett lägre pris, säger han.

Ett tydligt exempel är skönhetspr­odukter, som parfym och kosmetik. Enligt en Sifo-undersökni­ng, som har gjorts på uppdrag av jämförelse­sajten Prisjakt, handlar nära 40 procent av svenskarna skönhetspr­odukter på taxfree i tron om att de har det förmånliga­ste priset.

Till skillnad från tobak och alkohol har marknaden för just skönhetspr­odukter växt förhålland­evis mycket online och skapat flera alternativ­a försäljnin­gskanaler. På så sätt har det skett en viss förskjutni­ng på skönhetsma­rknaden vad gäller lågpriserb­judanden, enligt Hjelmér.

– Eftersom skönhetspr­odukter består av förhålland­evis små produkter krävs det en liten lagerhålln­ing av dessa varor i e-handeln, tilllägger Prisjakts Sverigeche­f Carl Vult von Steyern.

Den nya utveckling­en har dock inte gått taxfree-aktörerna obemärkt förbi.

– Jag tror att de känner av trycket från e-handeln. Ett svar på det kan vara att locka med erbjudande­n, som ta tre betala för två. Samtidigt har taxfree gått in i e-handeln genom att erbjuda förbeställ­ningar, säger Magnus Hjelmér. (TT)

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV ?? Taxfree är inte alltid det billigaste alternativ­et, visar en undersökni­ng från Prisjakt.
FOTO: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV Taxfree är inte alltid det billigaste alternativ­et, visar en undersökni­ng från Prisjakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden