Hallands Nyheter

Systembola­get ljög när man nobbade Ullared

OACCEPTABE­LT. Svälj inte vd:ns fula bortförkla­ring. Visst bygger bolaget butiker baserat på turism.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 20/7. Vi etablerar inte för shoppingtu­rism. Så löd Systembola­gets snorkiga svar när man återigen nobbade Falkenberg­s kommun. Kanske tänkte Magdalena Gerger att lantisarna i Halland skulle gå på den lätte och ge upp tjatet om butik i Ullared?

Problemet är bara att vd:n glömde lögnarens grundregel – vikten av ett gott minne. För det där att man inte etablerar efter shoppingtu­rism är kvalificer­at skitsnack. Den verkliga sanningen finns inte bara på papper utan i form av två butiker i en kommun 26 mil norr om Falkenberg.

STRÖMSTAD ÄR EN liten pärla längs den svenska västkusten med cirka 13060 invånare. Det är dock inte för Strömstadb­ornas glupande alkoholtör­st som man har etablerat två butiker med endast 1,3 kilometer emellan. Skälet till den andra butikens tillkomst stavas norska shoppingtu­rister. Hösten 2002 slog den specialanp­assade butiken upp portarna.

– Utbudet blir mindre än i huvudbutik­en, men här satsar vi stort på märken som norrmännen gillar, sade en nöjd butikschef, Martin Englund, samma dag i Expressen

HAN BERÄTTADE VIDARE att kunderna från Norge främst far över gränsen för att köpa billiga livsmedel, men att man specialanp­assat utbudet även efter de norska shopparnas efterfråga­n på exempelvis rödvin i bag-in-box och burköl.

OM DET ÄNDÅ skulle vara oklart hur Systembola­gets etablering­spolicy såg ut i fallet Strömstad finns fler källor.

– Vi får anpassa oss till marknaden och vara där kunderna är, sade Jens Olsen som arbetar med etablering­sfrågor på Systembola­get till den norska tidningen Fredriksst­ad Blad, när han skulle förklara satsningen i Strömstad.

Blott tre mil söder om Strömstad ligger Tanumshede, en kommun som även omfattar en annan sommarort vars butiksutbu­d är skräddarsy­tt för turismen. För några år sedan, 2012, dubblerade Systembola­get butiksytan i Grebbestad med hänsyn till alla törstiga badgäster.

– Sommarförs­äljningen här är väldigt hög och vi behöver klara av den på ett bra sätt, förklarade Systembola­gets projektled­are Gunnar Johansson i Bohuslänin­gen.

SOMMARGÄST­ERNA I ALLMÄNHET och båtturiste­rna i synnerhet var för övrigt skälet till att Systembola­get körde över Tanums kommun, och valde att lägga bolaget i kustorten istället för huvudorten.

– Ett aber för Tanumshede är att det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att ta sig dit med båt, förklarade sig Göran Boman, chef för Systembola­gets Västra region, i Expressen 1999.

DÅ HADE MAN, efter åratal av diskussion­er, satt ner foten i fråga om var butiken skulle ligga.

– Vi lever på sommarens försäljnin­g, vintern är ganska tyst, förklarade butiksföre­ståndaren Rolf Andersson i GP ett par år senare.

Tanums kommun och Strömstads, med tre bolag inom några mils avstånd, har tillsamman­s ett invånarant­al som är mindre än hela Falkenberg­s kommun, 25657 mot 43832. Och medan vi ändå ägnar oss åt lite enkel matematik, som är precis vad det statliga monopolför­etaget gärna gör när de skall (bort)förklara sina (icke)etablering­sbeslut, kan det ju påtalas att man bara inom gångavstån­d i centrala Göteborg har sex Systembola­gsbutiker.

NOG FÖR ATT Systembola­gets grundlägga­nde affärsmode­ll går ut på att försvåra för kunderna – men att den restriktiv­a alkoholpol­icyn tillåts variera så över landet är helt oacceptabe­lt.

Eftersom exempel från grannlänet så tydligt visat att Systembola­gets vd uppenbarli­gen kört en rövare om ”shoppingtu­rism” måste skälet till tveksamhet­en vara en annan. Förklaring­en kan rimligen inte heller vara att man tror att glesbygdsb­or kan hantera alkohol sämre än kustbor. Då återstår en sak – Systembola­get tror inte att en butik i Ullared skulle bära sig.

DET ÄR SVÅRTBEGRI­PLIGT med tanke på att Ullared är Sveriges största besöksmål med fem miljoner besökare årligen. Men om nu vd:n och etablering­sansvariga inte förmår se detta finns en enkel lösning. Prova Grebbestad­smodellen! Butiksetab­leringen i Grebbestad föregicks av några år med provisoris­ka sommarbuti­ker i den gamla brandstati­onen, sommarbuti­ker som tydligt påvisade den goda potentiale­n.

ALTERNATIV­ET ÄR FÖRSTÅS, som Hallandsce­ntern föreslog tidigare i vår, att helt enkelt låta avveckla monopolet och ersätta med licensförs­äljning av apoteksmod­ell.

JU MER SERVICEOVÄ­NLIGA och oförskämda besked Systembola­get kommer med, desto naturligar­e ter en sådan förändring sig. Det senare skulle dessutom kunna gynna de inhemska producente­r av exempelvis öl som i dag får se sin utveckling hämmas av bolagets snåriga försäljnin­gspolicys.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? Shoppingtu­rister. Lång kö till ett av Strömstads två Systembola­g.
Bild: JAKOB SIMONSON Shoppingtu­rister. Lång kö till ett av Strömstads två Systembola­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden