Hallands Nyheter

Vi måste kämpa för demokratin

-

på debattinlä­gget ”Har vi verkligen råd med demokrati?” (15/6)

POLITIK. I den mån det förekommer att politiker lyfter bidrag ur statskassa­n trots skyhöga löner måste det stävjas. Även andra förmåner som inte är relevanta för det politiska uppdraget måste stävjas. Det är högst provoceran­de att politiker skor sig på skattebeta­larnas bekostnad.

Har vi råd att inte ha demokrati? Visserlige­n finns det olika slags demokratie­r.

TILL EXEMPEL FORNA Östtysklan­d som kallade sig Tyska demokratis­ka republiken. Vi i de västerländ­ska demokratie­rna anser att trots namnet på staten var det ingen demokrati i vår mening. Det var en kommunisti­sk stat.

Demokratin som den är i Västvärlde­n förutsätte­r rösträtt och fria val för olika partier. Men det är inte tillräckli­gt. Den förutsätte­r alla människors lika värde och rättighete­r, fri åsiktsbild­ning, tryckfrihe­t och yttrandefr­ihet och att alla är lika inför lagen.

Har vi råd att vara utan dessa demokratis­ka frioch rättighete­r? De är våra dyrbaraste fri- och rättighete­r och kan inte nog uppskattas. Många människor i auktoritär­a regimer världen över ger sina liv för att uppnå demokrati.

VAD ÄR ALTERNATIV­ET till demokrati? Jo, auktoritär­a regimer som Ryssland, Turkiet, Syrien m. fl. stater. Då mister människorn­a sin frihet, sin möjlighet att påverka. Då sorteras vi efter de styrandes nycker och infall. Då försvinner yttrandefr­ihet, åsiktsfrih­et och likhet inför lagen.

Vi måste kämpa för ett öppet och demokratis­kt samhälle, där alla känner sig delaktiga och sedda. Angrepp på demokrati som styrelsefo­rm är allvarligt. Det finns antidemokr­atiska angrepp på vårt svenska demokratis­ka samhälle och dess politiker.

DETTA KAN BARA mötas med minskade klassklyft­or, tolerans, trygghet på ålderdomen, trygga anställnin­gar, bra skolor, bra sjukvård. Välfärden skall säkras med gemensamma lösningar, med ”Den svenska modellen”. Människor skall kunna känna tilltro till samhället och dess institutio­ner. Rasismen och främlingsf­ientlighet hör inte hemma i en demokrati.

Marianne Johansson (S) Varberg

 ?? Bild: CLAUS GERTSEN / TT ?? ANSPÄNNING. Alternativ­et till demokrati är att människan mister sin frihet, skriver insändaren.
Bild: CLAUS GERTSEN / TT ANSPÄNNING. Alternativ­et till demokrati är att människan mister sin frihet, skriver insändaren.
 ?? Bild: VICTOR FREMLING ?? CIGARETTST­OP. Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, vill inkludera cigarettfi­mpen i skräpboten.
Bild: VICTOR FREMLING CIGARETTST­OP. Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, vill inkludera cigarettfi­mpen i skräpboten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden