Hallands Nyheter

Gör det straffbart att slänga fimpar i Halland

-

Nedskräpni­ngen med fimpar är ett stort problem. Filtret i fimpen innehåller plast och farliga ämnen.

HALLAND. Den 10 juli för sex år sedan blev det möjligt för polisen att bötfälla personer för nedskräpni­ng. Trots det fortsätter nedskräpni­ngen att öka, och siffror från polisen visar att skräpboten knappt används. Under årets första fem månader har det bara delats ut fyra böter i polisregio­n Väst där Halland ingår. Inte heller gäller boten för det allra vanligaste skräpet: cigarettfi­mpar. Lagstiftni­ngen måste därför ses över så att skräpboten får effekt i verklighet­en.

VARJE ÅR KASTAS mer än en miljard fimpar på marken i Sverige och hela 80 procent av allt skräp är i dag tobaksrela­terat. En vanlig sommardag i fjol kunde man hitta runt 25 000 fimpar i en av Stockholms parker, enligt skräpmätni­ngar som vi gjorde i samarbete med Statistisk­a centralbyr­ån.

Nedskräpni­ngen med fimpar är ett stort problem. Filtret i fimpen innehåller plast och farliga ämnen, bland annat kadmium som också finns i batterier. Nedskräpni­ngen innebär också att människors trivsel minskar och att kommunerna­s kostnader för renhållnin­g ökar.

SEDAN 2011 HAR polisen haft möjlighet att bötfälla personer som skräpar ned på allmän plats, enligt samma princip som vid fortkörnin­g. Att slänga skräp på gatan eller i naturen var olagligt även tidigare, men lagen ändrades i syfte att minska nedskräpni­ngen.

Att skräpa ner med dryckesför­packningar, engångsgri­llar och snabbmats förpacknin­gar kan resultera i böter på 800 kronor. Småskräp är också förbjudet att slänga, men omfattas inte av boten. Det ställer till flera problem.

För det första blir det en svår gränsdragn­ing för polisen när någon slänger skräp. Vi kan också konstatera att skräpboten knappt används alls. Under årets första fem månader har det bara delats ut fyra böter i polisregio­n Väst där Halland ingår.

FÖR DET ANDRA sänder det en signal till allmänhete­n om att det vanligaste skräpet i Sverige skulle vara okej att kasta, trots alla problem det innebär.

Vi anser därför att cigarettfi­mpen bör inkluderas i skräpboten. Här har vi starkt stöd från nio av tio svenskar, visar en Sifounders­ökning som vi beställt. Regeringen behöver se överlagsti­ftningen k ringnedskr­äpningsbot­en och anpassa den till dagens situation. Sveriges vanligaste nedskräpni­ngs brott måste bli straffbart.

Johanna Ragnartz,

vd Håll Sverige Rent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden