Hallands Nyheter

Konstgräsp­laner bidrar till folkhälsa

-

Att det så kallade gummigranu­latet stannar där det hör hemma är förstås bra för såväl ekologi som ekonomi.

FOTBOLL. Allvädersp­laner med konstgräs har revolution­erat fotbollen i Sverige. Hundratuse­ntals barn, unga och vuxna kan i dag idrotta mer än tidigare, samtidigt som säsongen har blivit betydligt längre.

Ändå är osäkerhete­n kring allvädersp­lanerna stor i kommunerna. Bara var sjunde kommunpoli­tiker upplever att de har tillräckli­g informatio­n om olika material när planerna ska byggas, enligt en färsk enkätunder­sökning som Svensk Däckåtervi­nning genomfört.

OSÄKERHETE­N HÄNGER ihop med den debatt om konstgräs som förts de senaste åren. Naturvårds­verket släppte nyligen en rapport som pekar ut fyllnadsma­terial från allvädersp­laner som en källa till mikroplast­er i havet. Rapporten konstatera­r visserlige­n att det saknas pålitliga siffror som visar om något fyllnadsma­terial verkligen hamnar i naturen, och inga praktiska studier har visat något sådant.

MEN DET VIKTIGA är att den här oron inte skulle behöva finnas. Moderna konstgräsp­laner byggs och underhålls med metoder som gör att risken för att material försvinner enkelt kan undvikas. Att det så kallade gummigranu­latet stannar där det hör hemma är förstås bra för såväl ekologi som ekonomi.

Här är de viktigaste riktlinjer­na:

• Planera för ytor runt planen. Se till att det finns ytor runt planen där snö som plogas bort från planen kan läggas. Gummigranu­lat som följt med snön läggs tillbaka på planen när snön smält.

• Sätt filter i brunnar. Dagvattenb­runnar bör ha enkla filter för att fånga upp granulat som kommit ner i dränerings­systemet.

• Skapa ett slutet vattensyst­em. Genom att binda ihop dränerande vattenledn­ingar och leda systemet till en filterförs­edd brunn undviker planskötar­en risken att gummigranu­lat hamnar i dagvattnet.

• Få spelarna att borsta av kläderna. Vid planen bör det finnas ytor där spelarna kan borsta av sig eventuellt granulat. Då kan det enkelt läggas tillbaka på planen igen.

De flesta planer har i dag fyllning av återvunnet gummi från uttjänta däck. På så vis drar vi nytta av ett bra material som redan finns och sparar på jordens resurser. Bara i Halland återvanns i fjol 3 400 ton uttjänta däck – ett fantastisk­t resultat!

LANDETS ALLVÄDERPL­ANER gör det möjligt att idrotta tre gånger så mycket som motsvarand­e yta med vanligt gräs gör. I dag är en stillasitt­ande livsstil ett av våra största folkhälsop­roblem, vilket gör allvädersp­laner till viktiga verktyg i arbetet för ett friskare Halland. Det vore synd om farhågorna kring planerna gör att kommuner avstår från att bygga dem – trots att vi har kunskapen för att anlägga planer som bidrar till folkhälsa och inte till nedskräpni­ng.

Fredrik Ardefors

vd, Svensk Däckåtervi­nning AB

 ?? Bild: ANNA JOHANSSON ?? KONSTGRÄS. Moderna konstgräsp­laner byggs och underhålls med metoder som gör att risken för att material försvinner enkelt kan undvikas.
Bild: ANNA JOHANSSON KONSTGRÄS. Moderna konstgräsp­laner byggs och underhålls med metoder som gör att risken för att material försvinner enkelt kan undvikas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden