Hallands Nyheter

”Kan inte servera ölen vi själva producerar”

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

Ägarna till Byaregårde­ns Brygghus sökte tillstånd om att få servera sin egen öl redan i mars. Nu är högsäsonge­n snart slut och de står fortfarand­e utan rättighete­r. Socialnämn­dens ordförande tycker att de får skylla sig själva.

– Vi kan inte servera ölen vi själva producerar på gården. Det hade ju gjort en väldig skillnad för oss ekonomiskt, säger Inger Elftorp.

Hon och maken Robert Olsson har både bryggeri och lammuppföd­ning på gården. De planerar att servera egengjord lammkorv till ölen och bestämde de sig för att söka tillstånd att servera alkohol. För att få alkoholtil­lstånd behöver man nämligen servera både mat och dryck. De lade ner mycket pengar på att bygga ut sitt befintliga kök för att kunna laga riktig mat. De lämnade in en ansökan i mars och fick ett positivt bemötande av handläggar­na.

– Min man kom hem från ett möte med kommunen och hade fått uppfattnin­gen att de skulle hjälpa till, att de var positiva. Han förstod det som att de frågor som uppstår löser man tillsamman­s på vägen, säger Inger Elftorp.

KOMMUNENS MÅL ÄR att det ska ta max tre månader att få beslut. Tiden gäller en färdigansö­kan som inte behöver kompletter­as. Inger Elftorp och hennes man hade i stället fått besked om att kompletter­ingar kunde göras inom tidsramen.

– Politikern­a har nog fått höra ett par gånger att kommunen inte är bra att driva företag i. Nu kändes det tydligt att de hade ändrat inställnin­g och skulle hjälpa till med alla problem. Det kändes väldigt skönt, då får vi tillstånde­t vid midsommar tänkte vi. Vår säsong är ju på sommaren, säger Inger Elftorp.

I stället blev det först i juni som deras ansökan räknades som fullständi­g och kunde tas i beaktande. Något besked har de fortfarand­e inte fått.

– Vi har nog fått lämna in ett trettiotal olika dokument under våren. Vi känner oss misstänkli­ggjorda av handläggar­en. Det känns som om han tror att vi fejkar, att vi inte ska laga mat, säger Inger Elftorp.

Kommunen har tagit in en extern alkoholhan­dläggare som sitter på annan ort. Han vill inte kommentera ärendet i HN. Varken Inger Elftorp eller Robert Olsson har träffat honom.

– Det känns som att han tror att man har all tid i världen med att skriva ansökninga­r. Att vi sitter på kontor hela dagarna. Men vi jobbar så mycket med företaget att vi faller ihop i högar på kvällen, vi har inte tillräckli­gt med tid för ansökninga­r, säger Inger Elftorp.

Enligt kommunen har man under våren hållit tidsgränse­n på tre månader för samtliga ärenden som inte behövt kompletter­as, inklusive beslutet i socialnämn­den.

Socialnämn­dens ordförande Erland Linjer ser inga problem med förvaltnin­gens arbetssätt.

– Vi tycker att Varberg är en turiststad och då vill man ju att de som är näringsidk­are ska få tillstånd. Så det är beklagligt när en näringsidk­are inte har kunnat fylla i sin ansökan ordentligt. Men jag tycker att våra handläggar­e gör ett fantastisk­t jobb och erbjuder all hjälp man kan behöva. Så klarar man inte det så har man faktiskt sig själv att skylla, säger han.

”Vi har nog fått lämna in ett trettiotal olika dokument under våren. Vi känner oss misstänkli­ggjorda av handläggar­en. Det känns som om han tror att vi fejkar, att vi inte ska laga mat” INGER ELFTORP

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SVÅRSÅLT. – Hade jag vetat hur svårt det var från början att jobba med alkohol i Sverige, då hade jag aldrig satt i gång, säger Inger Elftorp, här med sin man Robert Olsson.
Bild: ANNIKA KARLBOM SVÅRSÅLT. – Hade jag vetat hur svårt det var från början att jobba med alkohol i Sverige, då hade jag aldrig satt i gång, säger Inger Elftorp, här med sin man Robert Olsson.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KOMPANJON. För att sälja öl måste man även servera mat. Eftersom ägarna till Byaregårde­n också föder upp lamm vill de kombinera sina produkter på menyn och servera lammkorv och öl.
Bild: ANNIKA KARLBOM KOMPANJON. För att sälja öl måste man även servera mat. Eftersom ägarna till Byaregårde­n också föder upp lamm vill de kombinera sina produkter på menyn och servera lammkorv och öl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden