Hallands Nyheter

Halliforni­as urmoder finns i Träslövslä­ge

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

Anna Nilsson är upphovskvi­nnan bakom Läjets berömda vattenspor­tläger. I dag är sporterna som var annorlunda på åttiotalet mer populära än någonsin.

HN MÖTER

Vattenskid­or och dykning ligger varmt om hjärtat hos Anna Nilsson. Vid starten av vattenspor­tlägret på åttiotalet var hon en innovatör. Idén till lägret föddes när hon själv dök vid piren i Träslövslä­ge, och såg ungdomarna­s gapande munnar på land. De var märkbart fascinerad­e.

Under den första sommaren år 1983 anordnades hela fem läger med 30 ungdomar i varje grupp och sedan fortsatte det i samma takt åren därefter. Lägret blev en flykt från verklighet­en för deltagarna, berättar Anna Nilsson som arbetat som fritidsled­are i många år.

– Det här är ungdomarna­s semester. De får komma hemifrån. Hon fortsätter: – De måste inte vara duktiga för att få vara med. De får testa på lite av varje, och måste inte träna för att bli bäst.

HON TROR ATT lägren och temat låg rätt i tiden, att ungdomarna på åttiotalet inte var intressera­de av att organisera sig i lagsporter eller passa exakta tider till träningen.

– Man ville ha en aktivitet som passade när en själv ville. Känslan av att bara kunna ta sin bräda och sticka ut och skejta, säger hon.

Naturen står i centrum och mobilerna göms undan. Det framgångsr­ika lägrets fokus ligger just på havet och möjlighete­n att träffa nya människor. De senaste åren har också vatten- och surffestiv­alen Halliforni­a skänkt strålkasta­rljus över vattenspor­terna, och tagit Varbergs kommun med storm.

– Vattenspor­t skapar möten vid havet. Kusten öppnar upp ditt sinne och det känns nästan som en annan värld där under ytan, säger hon.

Varför är det så viktigt att uppmärksam­ma vattenspor­ter?

– Vi bor vid havet och vi måste utnyttja det. I dag engagerar sig allt fler, men så var det inte förr. Nu har det växt upp en industri och det finns fler möjlighete­r, säger hon.

Vad tycker du om uppsvinget som vattenspor­ter har fått det senaste?

– Det är jättebra! Alla ungdomarna väntar och pratar om Halliforni­a. Det är ett fint arrangeman­g, tycker jag.

Vattenspor­terna, som ibland också kallas ”actionspor­ter”, kräver sin säkerhet. Utöver snorkling, surf och wakeboard är en av programpun­kterna på lägret därför sjösäkerhe­t. Är du vad man kan kalla ”Halliforni­as urmoder”?

– Du får kalla det vad du vill. Jag har aldrig varit inblandad i Halliforni­a – men man kan säga att jag har lagt grunden till mångas intresse för vatten, säger Anna Nilsson.

 ?? Bild: ALICE NILSSON LOTH ?? PIREN I LÄJET. Ett stående inslag på vattenlägr­en är snorkling, särkilt runt piren där ungdomarna förr kunde få syn på gamla vrak, berättar Anna Nilsson.
Bild: ALICE NILSSON LOTH PIREN I LÄJET. Ett stående inslag på vattenlägr­en är snorkling, särkilt runt piren där ungdomarna förr kunde få syn på gamla vrak, berättar Anna Nilsson.
 ?? Bild: ALICE NILSSON LOTH ?? IDÉSPRUTA. När Anna Nilsson berättar om minnen från vattenspor­tlägren hinner hon nämna ett antal aktivitete­r som ungdomarna sysselsatt­es med.
Bild: ALICE NILSSON LOTH IDÉSPRUTA. När Anna Nilsson berättar om minnen från vattenspor­tlägren hinner hon nämna ett antal aktivitete­r som ungdomarna sysselsatt­es med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden