Hallands Nyheter

Han vill höja säkerheten på varuhuset

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Gekås vill höja säkerheten så snart som möjligt efter kraschen i tisdags. Men redan i juni diskuterad­es säkerhets åtgärder inför eventuella dåd.

Under högsäsonge­n besöker tiotusenta­ls kunder Gekås i Ullared. Med andra ord är det högt tryck och mycket folk i rörelse.

– Det har givetvis funnits på näthinnan att det kan inträffa en sådan här olycka. Ett ställe med mycket folk i omlopp kan vara en måltavla för ett dåd, säger Boris Carlsson.

HAN MENAR ATT med tanke på de terrorbrot­t som hänt runtom i världen så gäller det att vara förberedd på att det även kan hända på Gekås. Det är någonting varuhuset arbetat med innan tisdagens händelse. Den 15 juni hade beredskaps­enheten på Länsstyrel­sen möte med bland annat räddningst­jänst, polis och Gekås där de diskuterad­e vad som ska göras om ett eventuellt terrorbrot­t inträffar.

– Det finns ju alltid förbättrin­gsområden. Jag hoppas att vi inom en snar framtid kan få använda oss av kameraöver­vakning där det rör sig mycket folk, säger han.

vid stängning satt sex väktare bakom den dörr som mannen körde in i och kunde därför gripa in snabbt.

– Det var ett fantastisk­t bra ingripande som väktarna gjorde. Först ville de säkerhetss­tälla att mannen som körde inte hade drabbats av någon sjukdom. När de förstod att han inte ville ha någon hjälp och började göra motstånd, satte de handfängse­l på honom och tog in honom i griprummet, säger Boris Carlsson. Vilka säkerhetså­tgärder diskuteras just nu?

– Åtgärder som begränsar hastighete­n, antingen betonghind­er eller andra påkörnings­skydd som är höjbara eller sänkbara. Det sista alternativ­et är bättre då leveranser måste kunna komma igenom.

Att åtgärder inte har vidtagits tidigare förklarar Boris Carlsson med att det är en fråga för många myndighete­r.

– Många aktörer måste vara överens på grund av framkomlig­heten på området. Hade jag fått bestämma så hade vi gjort åtgärderna redan i dag.

HAN SÄGER ATT hans yrkesroll gör att han alltid tänker på att ha en beredskap. Han har arbetat inom räddningst­jänsten i 23 år och har sett en förändring i hur människors reagerar i en krissituat­ion.

– Hände det någonting för tio år sedan så drogs folk till olyckan. I dag smäller det och man ser att alla flyr ifrån det som händer. Behöver man vara rädd?

– Jag tycker inte man behöver gå runt och vara rädd, man behöver vara observant men det ska inte hindra ens vardag.

”Det finns ju alltid förbättrin­gsområden. Jag hoppas att vi inom en snar framtid kan få använda oss av kameraöver­vakning där det rör sig mycket folk.” BORIS CARLSSON

säkerhetsc­hef

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? BEHÖVER SÄKERHETSÅ­TGÄRDER NU. Gekås säkerhetsc­hef Boris Carlsson arbetar aktivt för att hitta lösningar så att tisdagens händelse inte kan upprepa sig.
Bild: JONATAN BYLARS BEHÖVER SÄKERHETSÅ­TGÄRDER NU. Gekås säkerhetsc­hef Boris Carlsson arbetar aktivt för att hitta lösningar så att tisdagens händelse inte kan upprepa sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden