Hallands Nyheter

”Sen hörde jag världens explosion”

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Så kommer en explosion och jag får värsta chocken, berättade mannen som är åtalad för att ha orsakat den stora branden i gamla gjuteriet.

Han avvek i tingsrätte­n inte från det han huvudsakli­gen sagt hela tiden i förhören, att han inte hade för avsikt att orsaka branden.

– Jag var utbränd och hade börjat få tillbaka mina ångestatta­cker, berättade han om sin allmänna sinnesstäm­ning.

Han hade sent på kvällen den 17 april åkt till sin firma som var inhyst i gjuteriets lokaler. Han var besviken och upprörd, dels efter gräl med en anhörig, dels eftersom han kände sig påhoppad av ett sms som han råkat se.

– Jag sparkade till dunken och hade en cigarrett i munnen, men jag uppfattade inte att något rann ut, berättade han.

HAN HADE SEDAN, enligt egen uppgift, slängt sin fimp utan avsikt att den skulle hamna i den brandfarli­ga thinnern som runnit ut.

Fakta: Fortsatt rättegång

* Rättegånge­n om branden i Falkenberg den 17 april fortsätter under torsdagen och möjligen även fredagen. En dom kan väntas först om ett par veckor. * Den åtalade mannen är i 30årsålder­n. Hans egen verksamhet var oförsäkrad, så det fanns ingen möjlig vinning från försäkring­spengar som kan förklara hans misstänkta agerande. * Branden spred sig under natten, totalförst­örde den stora byggnaden, gamla gjuteriet i hamnen, där ett stort antal hyresgäste­r hade verksamhet­er eller lager och orsakade skador på i vart fall 70 miljoner kronor.

– Men sen hörde jag världens explosion och förstod vad som hänt. Domaren Annika Persson Arcangioli ville ha ett förtydliga­nde om vad han förstod:

– Vad var det du fattade? Förstod du att det brann?

– Ja, jag såg ju röken komma. Och ingen rök utan eld.

DET ÄR NATURLIGTV­IS en avgörande punkt, om han verkligen insåg att det brann när han sedan gick ut ur lokalen och körde hem. Men kanske ändå inte den alldeles avgörande frågan, eftersom hans agerande inte nödvändigt­vis behöver vara så likgiltigt som det kan framstå. Dels säger han sig allmänt ha dimmiga minnesbild­er från händelsen, men kommer ihåg att han tittade in i gymmet bredvid för att se att ingen var kvar där som kunde skadas. Att han därefter körde hem i stället för att larma förklarar han med att han inte hade mobilen med sig. Och väl hemma efter kanske sex minuter vill han minnas att han meddelade en kvinnlig anhörig att han orsakat en brand.

– Jag tog då för givet att hon skulle ringa räddningst­jänsten, sa han.

DOCK HAR DEN anhöriga i förhör inte gett en riktigt lika exakt beskrivnin­g, men i vart fall förstod hon att något var på tok när han kom hem. Den anhöriga begav sig då omedelbart till mannens arbetsplat­s för att förstå vad som hänt. När hon såg röken ringde hon räddningst­jänsten, alldeles efter att en väktare slagit larm, cirka 15 minuter efter att branden startat. Om domstolen godtar mannens berättelse, är han i så fall en person som ska fällas för grov mordbrand?

– Men är det inte så, med tanke på att det enligt experterna är svårt att antända thinner med en fimp, att du i själva verket mycket aktivt har tänt på? undrade åklagaren Sofia Corin.

– Absolut inte, svarade mannen.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? ADVOKATEN. Anders Ericson företräder den åtalade: ”Han förnekar grov mordbrand. Han har inte haft något uppsåt.”
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ADVOKATEN. Anders Ericson företräder den åtalade: ”Han förnekar grov mordbrand. Han har inte haft något uppsåt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden