Hallands Nyheter

Vill ha klarhet om Turkiet gripanden

Wallström: Vår uppfattnin­g att Gharavi var i landet fredligt

-

Regeringen ser mycket allvarligt på att Turkiet gripit och häktat den svenske människorä­ttsaktivis­ten Ali Gharavi, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S) i ett skriftligt uttalande. Även Tyskland protestera­r mot att aktivister­na inte släpps fria.

Svenske medborgare­n Ali Gharavi greps tillsamman­s med nio andra människorä­ttsaktivis­ter i början av juli. Efter förhör i måndags sitter han och fem andra, bland annat en tysk medborgare, kvar i häktet i Istanbul.

”Det är vår uppfattnin­g att Gharavi befann sig i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om internetfr­ihet och mänskliga rättighete­r och vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelse­rna mot honom”, sade Wallström i ett uttalande i går.

– Prioritete­n ligger kvar på att få klarhet i vad han anklagas för, att den juridiska processen ska fortsätta och att vi arbetar aktivt med det här, både genom generalkon­sulatet i Istanbul, vår ambassad i Ankara och i Stockholm, säger Catarina Axelsson på UD:S presstjäns­t.

Hon säger även att Sverige är bekymrat över anklagelse­rna om terrorverk­samhet.

– Vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelse­rna.

I Tyskland har utrikesmin­ister Sigmar Gabriel avbrutit sin semester för att diskutera situatione­n med regeringen.

Tyska UD kallar terrorista­nklagelser­na mot den tyske medborgare­n, Peter Steudtner, för ”absurda” och kräver att han släpps omedelbart. Förbundska­nsler Angela Merkel har kallat häktningen orättfärdi­g och skriver på Twitter att ”vi kommer att kämpa för honom på alla nivåer”.

Svenska opposition­spartier anser att Sverige bör följa Tysklands exempel. Centerpart­iets utrikespol­itiska talesperso­n, Kerstin Lundgren, tycker att statsminis­ter Stefan Löfven (S) ska avbryta sin semester.

Karin Enström, Moderatern­as utrikespol­itiska talesperso­n, säger i ett uttalande till TT att den svenska regeringen måste agera för att aktivister­na ska släppas fria och att ”ett viktigt steg för att komma vidare är att kalla upp Turkiets ambassadör”.

Annika Söder, kabinettss­ekreterare på utrikesdep­artementet, skriver i ett uttalande till TT att UD har kontakt med turkiska företrädar­e, Amnesty och Ali Gharavis familj. Sverige arbetar också tillsamman­s med Tyskland för att aktivister­na ska frikännas, uppger hon. (TT)

Vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelse­rna. Utrikesmin­ister MARGOT WALLSTRÖM.

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN/TT/ARKIV ?? Uttalar sig. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) skriver att Sverige ”uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelse­rna mot honom”.
FOTO: MAJA SUSLIN/TT/ARKIV Uttalar sig. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) skriver att Sverige ”uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelse­rna mot honom”.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ali Gharavi.
FOTO: PRIVAT Ali Gharavi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden