Hallands Nyheter

Miljarder ton plast har slängts

-

Minst 8,3 miljarder ton plast har producerat­s sedan materialet togs i bruk i stor skala på 1950-talet. Merparten har slängts på tippen eller i naturen, enligt en ny studie.

I studien, som publiceras i Science Advances, beräknar forskarna att över 4,9 miljarder ton, eller drygt 60 procent av all plast som har producerat­s, har kastats och ansamlats i haven, i sjöarna, i skogarna och på fälten. Detta var läget för två år sedan, 2015. Om den nuvarande trenden fortsätter kommer 12 miljarder ton plast att ha slängts bort år 2050.

–Plast bryts inte ner på något meningsful­lt sätt. Så det plastavfal­l vi har genererat kommer att vara med oss i hundratals eller tusentals år, säger en av forskarna bakom studien, Jenna Jambeck vid University of Georgia i USA.

Hon och hennes kolleger bygger sin analys på internatio­nella data över förbruknin­gen av råmaterial för plastframs­tällning, i första hand råolja och naturgas. De påpekar att situatione­n är anmärkning­svärd, med tanke på att plast inte använts särskilt länge, lite drygt 60 år. Men på den tiden har den ersatt många andra material och blivit allenaråda­nde inom många områden.

Forskarna framhåller att mycket större mängder av plasten måste förbrännas eller återanvänd­as. (TT)

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Plastavfal­l som ansamlats vid Kroatiens kust.
FOTO: AP/ARKIV Plastavfal­l som ansamlats vid Kroatiens kust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden