Hallands Nyheter

Rättsrefor­m väcker känslor

Hård ton mellan regeringen och opposition­en i Polen – ”Ni är rädda för sanningen”

-

Eu-kommission­en varnar Polen för att genomdriva planerna på radikala reformer av landets rättsväsen­de. Samtidigt trappas ordkriget upp mellan regeringen och opposition­en.

– Jag vet att ni är rädda för sanningen. Men torka inte era förrädiska käftar med min framlidne broders namn. Ni försökte krossa honom, ni mördade honom, ni är vidriga skurkar!

Orden är Jaroslaw Kac- zynskis, ledare för det polska regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS). De riktades mot opposition­en under den hätska debatten i parlamente­t om förslaget att tvinga alla domare i Högsta domstolen i pension och ge justitiemi­nistern befogenhet att utse nya. Kaczynski tappade fattningen när opposition­spolitiker nämnde hans tvillingbr­or, den före detta presidente­n Lech Kaczynski, som dog i en flygkrasch 2010.

Även från opposition­en, som jämfört rättsrefor­merna med en statskupp, har förolämpni­ngarna haglat.

– Man använder en fruktansvä­rt aggressiv retorik. Jag brukar försöka motarbeta stereotype­r, men i det här fallet kan man säga att det råder polsk riksdag, säger Barbara Törnquist-plewa, professor i Öst- och Centraleur­opastudier vid Lunds universite­t.

Genom att lägga fram över 1 000 tilläggsfö­rslag tvingade opposition­en i går regeringen att skicka lagförslag­et för granskning till den parlamenta­riska kommittén för rättsoch människorä­ttsfrågor. Men eftersom PIS har majoritet i underhuset och dess utskott väntas det få grönt ljus att gå vidare med lagen.

Nyligen röstades två andra lagar igenom, som bland annat ger parlamente­t rätten att utse majoritete­n av medlemmarn­a i det tidigare oberoende Nationella domstolsrå­det. De träder dock inte i kraft förrän presidente­n Andrzej Duda skrivit under dem, vilket ser ut att dröja.

Enligt kritikerna innebär de nya reformerna sammantage­t att regeringen skaffar sig full politisk kontroll över domstolsvä­sendet.

Även Eu-kommission­en fördömer reformerna.

– Vi är mycket nära att utlösa artikel sju, hotade kommission­en vice ordförande Frans Timmermans i går, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Om den sjunde artikeln i Eu-fördraget aktiveras skulle Polens rösträtt i unionens högsta beslutande organ, Ministerrå­det, upphävas. För det krävs dock stöd från alla medlemstat­er, inklusive Polens allierade Ungern.

PIS menar att lagarna är nödvändiga för att göra rättsväsen­det mer effektivt, och för att bättre kunna bekämpa korruption.

Den högerkonse­rvativa regeringen har tidigare fått skarp kritik för liknande reformer av konstituti­onsdomstol­en. Den har också gett sig själv inflytande över statliga medier.

En del kritiker varnar för att PIS håller på att montera ned den liberala demokratin.

–Man ska vara försiktig med orden. Men det är ett skickligt spel från regeringsp­artiet. Man tar små steg och genomför reformer som många människor inte förstår. Det är inte helt enkelt för gemene man att genomskåda vilka konsekvens­er dessa domstolsre­former kan ha på sikt, säger Barbara Törnquistp­lewa. Mattias Mächs/tt

 ?? FOTO: ALIK KEPLICZ/AP ?? Säger ifrån. Människor håller ljus i händerna framför presidentp­alatset i Warszawa, i protest mot de nya lagförslag­en.
FOTO: ALIK KEPLICZ/AP Säger ifrån. Människor håller ljus i händerna framför presidentp­alatset i Warszawa, i protest mot de nya lagförslag­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden