Hallands Nyheter

Flest dåliga vägar i norr

-

Sveriges sämsta vägar finns norr om Dalälven – 19 av de 20 riks- och länsvägarn­a med lägst kvalité ligger där, enligt Motormänne­n.

Tusentals mil väg har granskats och många klassas som bra. Men i skogs- och glesbygdsl­än är det sämre.

–Man kan nästan säga att ju mer norrut man kommer desto sämre blir vägarna. Det är vägar där underhålle­t är eftersatt, säger Carl Zeidlitz, trafiksäke­rhetsansva­rig på Motormänne­n, till TT.

Väg 97, genom Norrbotten, är riksvägen med störst brister i landet. Även riksväg 9 i Skåne sticker också ut på ett negativt sätt och tillhör tillsamman­s med de 19 riks- och länsvägarn­a norr om Dalälven de 20 sämsta. E45 genom Norrbotten är Europaväge­n med tveklöst lägst standard, enligt Motormänne­ns granskning.

– Det är olyckligt, man säger ju att hela Sverige ska leva. Det här visar på att man behöver investera mer i vägunderhå­llet i glesbygdsl­än för att klyftorna inte ska öka, säger Carl Zeidlitz.

Granskning­en har gjorts för tredje året i rad och såväl Europaväga­r som riks- och länsvägar har satts under lupp. Generellt får vägarna ett högt betyg: bara 1,3 procent av det granskade Europavägn­ätet underkänns och drygt 2 procent av det undersökta länsvägsnä­tet får samma betyg. Där är kvaliteten så dålig att det är obehagligt att köra och dyrt att reparera, enligt Motormänne­ns vägombud.

– Vägarna behöver inte vara körda i sin helhet, men i minst tio minuter. Och vissa vägar är körda flera gånger. Vi använder ett verktyg som mäter ytojämnhet­en, alltså hur mycket det skakar, säger Carl Zeidlitz.

John Alexander Sahlin/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden