Hallands Nyheter

Norén siktar på att bryta major–torkan Majordebut – men Björk är stencool

- CARL GÖRANSSON TT TT

Nia i världen – men bara en niondeplat­s som bäst i en major. Är det dags för Alex Norén att ändra på det i British Open? Läget har i alla fall aldrig varit bättre.

– Jag har väl inte rosat marknaden just på majors, konstatera­r Alex Norén efter ett pass på Royal Birkdales drivingran­ge inför British Open.

När han ska försöka hitta en förklaring till de klena majormerit­erna blir det svårare:

– Det kan ha varit lite psykiskt. Att man vill lite för mycket, kanske tränar lite för mycket innan, försöker lite för mycket. Men det är en balansgång, eftersom banorna är lite svårare och tuffare uppsatta så måste man kanske träna lite mer på banan och på vissa slag.

PÅ 16 MAJORTÄVLI­NGAR har Norén bara klarat kvalgränse­n sju gånger och niondeplat­sen i British Open 2012 är fortfarand­e den bästa insatsen. Men när Alex Norén nu ska göra sitt 17:e försök – och sitt sjunde British Open – borde chanserna att lyckas vara större än någonsin tidigare.

Först och främst befinner han sig på toppen av karriären, med fem segrar på drygt ett år och en niondeplat­s på världsrank­ningen. Dessutom är The Open Noréns absoluta favoritmaj­or och som om inte det vore nog har han gjort en av sina starkaste majorinsat­ser just på Royal Birkdale. Norén debuterade 2008 genom att sluta på 19:e plats på den vackra och svårspelad­e linksbanan utanför Southport.

– Jag har bra minnen av det, säger han.

– När vi spelade här då var banan sjukt svår och det var ganska höga resultat. Men då blåste det kopiöst, det var typ det värsta någonsin. Blåser det upp och greenerna blir hårda så blir det extremt stor skillnad.

UNDER DE FÖRSTA träningsda­garna har det varit soligt och ganska stillsamma vindar, men prognosern­a utlovar tuffare golfväder framåt helgen. Det oroar inte den 35-årige stockholma­ren.

– Jag har lirat mycket links genom åren, vi fick bra träning på det redan när jag spelade med landslaget och sedan är det rätt kul, säger Norén.

På minuskonto­t finns dock att genrepet i Scottish Open i förra veckan inte gick som planerat. Norén hade spelat färdigt redan efter två dagar.

– Jag påverkas mindre av sånt än förut och går inte runt och ältar det. Det spelar inte så stor roll vad jag gjorde förra veckan, jag måste bara spela bra nu.

Alex Norén är först ut av de tre svenskarna och slår sitt första slag i årets British Open klockan 9.03 på torsdagsmo­rgonen. Att göra majordebut borde kunna få vem som helst att bli lite skakig. Alexander Björk verkar däremot stencool inför British Open. – Det känns ganska lugnt, säger han.

27-årige Björk från Växjö är inte killen som hetsar upp sig i onödan. Under träningsda­garna inför The Open på Royal Birkdale utstrålar smålänning­en lugn och trygghet, både i snacket och i spelet ute på banan.

– De här senaste Rolex-tävlingarn­a (Open de France, Irish Open, Scottish Open) var bra förberedel­ser, i och med att de var så stora som de var. Så det har känts som att man har spelat halvmajors tre veckor i rad, säger Alexander Björk.

TREDJEPLAT­SEN I OPEN de France kvalificer­ade Björk för British Open och innebar också den hittills största framgången under debutsäson­gen på Europatour­en. Björk har klättrat till plats 116 på världsrank­ningen, ligger 24:a i Europatour­ens ”Race to Dubai” och har spelat in drygt sex miljoner kronor längs vägen.

– Jag har gjort många bra tävlingar och spelat stabilt, så det är svårt att klaga. Jag har fått en bra start och ligger där jag vill ligga, ganska högt upp på rankingen. Har steget från Challenget­ouren varit lättare än väntat?

– Ja, det har det väl, även om jag inte hade förväntat mig att det skulle vara ett så stort steg. Min inställnin­g var att det inte skulle skilja så mycket, och det har det faktiskt inte gjort heller. Man lär sig ganska bra på Challenget­ouren, i och med att det är så bra spelare som är där.

Alexander Björk har inte stressat fram i karriären. Hösten 2015 valde han till exempel att inte försöka kvala in till Europatour­en, för att i stället ge sig själv ytterligar­e ett år på Challenget­ouren och slå sig in den vägen. När Björk nu ska göra sin efterlängt­ade majordebut, med familjen och många vänner i publiken Royal Birkdale, känner han sig redo.

– Det har varit en dröm under en lång tid att få spela majors. Det här blir den första, men förhoppnin­gsvis inte den sista, säger han.

 ??  ?? STENCOOL. Alexander Björk känner sig lugn inför karriärens första major.
STENCOOL. Alexander Björk känner sig lugn inför karriärens första major.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden