Hallands Nyheter

Så kontroller­ar du om biljetten är äkta eller inte

- MATHILDA OLAUSSON

Alla vet om att det finns en risk att bli lurad – trots det förekommer köp av andrahands­biljetter till sommarens konserter. Vanligast är att besökare upptäcker att biljetten är ogiltig först på plats.

I samband med stora festivaler eller konserter förekommer försäljnin­g av andrahands­biljetter, och ibland visar det sig att den biljett man har köpt inte är giltig.

Nu när det är högsäsong för sommarkons­erter och festivaler, både i Sverige och utomlands, rekommende­rar Konsument Europa (en fristående enhet inom Konsumentv­erket) bland annat att besökare med andrahands­biljetter ska kolla upp vilka regler som gäller i landet evenemange­t arrangeras i, samt ger rådet att kontakta arrangören om man är orolig för att biljetten kan vara ogiltig.

Joakim Skoglund är marknadsch­ef för konsertarr­angören Luger, som bland annat arrangerar festivalen Way Out West. Han berättar att det är vanligt med besökare som blir oroliga, både på festival och på konsert.

– Det händer att oroade kunder hör av sig innan. Men vanligast förekomman­de är på själva konsertdag­en, när man står där helt förkrossad för att det visar sig att man har en ogiltig biljett, säger han.

Han säger att det enda rådet Luger brukar ge är att köpa biljetten från en auktoriser­ad återförsäl­jare, annars kan inte arrangören garantera att biljetten är giltig.

– Det kan ju vara så att det finns en giltig biljett, men samma biljett har sålts till flertalet personer. Då är den ju giltig för den som kommer först, men alla de som kommer efteråt som har köpt samma biljett står där utan, säger Joakim Skoglund.

Om så visar sig vara fallet bör festival- eller konsertbes­ökaren kontakta polisen.

– Om du står där och det visar sig att det är en ogiltig biljett så ska du polisanmäl­a det, säger han.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? FEJKBILJET­T. Sommaren är fullspäcka­d av festivaler och konserter och andrahands­försäljnin­g av biljetter är vanligt förekomman­de.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT FEJKBILJET­T. Sommaren är fullspäcka­d av festivaler och konserter och andrahands­försäljnin­g av biljetter är vanligt förekomman­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden