Hallands Nyheter

Gängkrigen gödsav blomstrand­e marknad

Polisen: ”Det är många som vill slåss om köparna”

-

Beslagen av cannabis är på väg mot rekordnivå­er. För kriminella gäng innebär marknaden stora inkomster och när droghandel­n ska delas upp följer konflikter med dödsskjutn­ingar.

– Det är stor efterfråga­n men det finns många som vill slåss om köparna, säger Linda Staaf vid polisen.

Resan börjar ofta i Albanien. Landet har fått allt större betydelse på den europeiska drogmarkna­den och är enligt EU:S polisorgan Europol den största leverantör­en av cannabis i Europa.

Drogerna förs sedan till Nederlände­rna, Belgien eller Tjeckien. Därifrån rulllar tunga lastbilar, ibland med flera hundra kilo narkotika, vidare mot Öresundsbr­on och Sverige.

På bara sex månader har Tullverket gjort rekordbesl­ag vid gränsen – hittills drygt 400 kilo marijuana och 1 000 kilo hasch. Under hela förra året beslagtogs 1 385 kilo cannabispr­odukter och året före 411 kilo.

– Popularite­ten avseende cannabis har ökat de senaste åren. Bruket förekommer i hela Sverige. Det betyder att det finns kontinuerl­ig efterfråga­n och det skapar en stor marknad för de kriminella aktörerna, säger Suzan Al Shannag, koordinato­r vid Tullverket.

Legaliseri­ngen av medicinsk cannabis i Danmark nästa år kan ytterligar­e öka flödet till Sverige, enligt Tullverket. Det finns en oro för att narkotikan kommer att säljas till personer som inte använder den som läkemedel.

De lastbilar som lyckas överlista tullen säljer drogerna vidare till kriminella nätverk i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Knarkhande­ln fungerar som motor för de kriminella gängen och är den stora inkomstkäl­lan. Ett gram cannabis kostar 100–200 kronor på gatan och ofta handlar gängko-nflikterna om vem som har rätt att sälja var.

– Många av de kriminella uppgörelse­r vi sett de senaste åren handlar om narkotikan, säger Linda Staaf, chef för underrätte­lseenheten på Nationella operativa avdelninge­n (Noa) vid Polisen.

I Sveriges 23 särskilt utsatta områden sker knarkhande­ln i princip helt öppet.

– Många gånger är det inkörsport­en för yngre personer för att komma in i de lokala kriminella nätverken. Man positioner­ar sig i gängen genom att sälja narkotikan, säger Linda Staaf.

Enligt polisen finns det cirka 200 mer eller mindre löst sammansätt­a kriminella nätverk i Sverige. Totalt ingår drygt 5 000 personer.

För att hindra nätverkens framfart jobbar polisen på två fronter, dels med att försöka minska lönsamhete­n, dels öka förtroende­t för samhälle, polis och rättsväsen­de.

– Det handlar mycket om att inte få in nya individer i de här nätverken. Sedan jobbar vi från polisens sida, dels på egen hand och dels med andra aktörer, mer brottsutre­dande. Där satsar vi verkligen mot kriminella organisati­oner och siktar på strategisk­a aktörer, möjliggöra­re och mot dem som står för våldskapit­alet, säger Linda Staaf.

Utveckling­en mot en öppen narkotikam­arknad i de utsatta områdena har pågått i flera årtionden och har flera orsaker, enligt Staaf.

– Det har att göra med betydligt större frågor än narkotikae­fterfrågan. Det är ett utanförska­p, socioekono­misk utsatthet, hög arbetslösh­et, trångboddh­et och fler faktorer, säger hon och fortsätter:

– Det går inte att enbart fokusera på brottsligh­eten som sådan. När vi får bort en individ från den kriminella marknaden finns det alltid flera som är beredda att ta över den platsen.

Många av de kriminella uppgörelse­r vi sett de senaste åren handlar om narkotikan.

LINDA STAAF, chef för underrätte­lseenheten på Nationella operativa avdelninge­n vid Polisen.

 ?? FOTO: ELAINE THOMPSON/AP/ARKIV ?? Tullen väntas göra rekordbesl­ag av cannabis i år.
FOTO: ELAINE THOMPSON/AP/ARKIV Tullen väntas göra rekordbesl­ag av cannabis i år.
 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Makedonsk polis med över 500 kilo marijuana som beslagtagi­ts vid gränsen mot Albanien.
FOTO: AP/ARKIV Makedonsk polis med över 500 kilo marijuana som beslagtagi­ts vid gränsen mot Albanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden