Hallands Nyheter

Sverige hårdsatsar i spurt om Eu-myndighet

-

En hård batalj väntar om vilket land som ska få ta över EU:S läkemedels­myndighet, EMA, från Storbritan­nien.

– Det är ett väldigt stort byte, säger Christer Asp, ambassadör med uppdrag att få myndighete­n till Sverige.

Det handlar om många anställda – uppemot 1 000 – många högkvalifi­cerade och verksamma i en het bransch. Regeringen spenderar minst fyra miljoner kronor på att knipa myndighete­n, oräknat all tid som ministrar och andra lägger ner, utanför det särskilda Ema-sekretaria­t som Christer Asp leder.

– Det är en jättevikti­g och stor myndighet, säger socialför-säkringsoc­h vikarieran­de sjukvårdsm­inister Annika Strandhäll (S) som lobbar på sitt håll in i det sista, inför det att ansökninga­rna ska vara inne den 31 juli.

– Jag jobbar stenhårt för det här, den här veckan ska jag träffa ett stort antal ministrar och ansvarig Eu-kommission­är.

Att få myndighete­n till Sverige har betydelse för regeringen­s strävan att befästa Sverige och Stockholm/uppsala som ett kluster för verksamhet inom det så kallade Life Science-området. Här finns redan EU:S smittskydd­smyndighet, något som både kan vara en tillgång och en nackdel.

Konkurrens­en om EMA är knivskarp.

– Sverige satsar hårt. Vi borde ha en rimlig chans om objektiva kriterier får styra, hävdar dock näringsmin­ister Mikael Damberg (S).

EMA ligger sedan 1995 i London men eftersom Storbritan­nien ska lämna EU ska EMA och EU:S bankmyndig­het flyttas i samband med utträdet 2019. Medan mindre än tio Eu-länder anmält intresse för bankmyndig­heten är det 22, inklusive Sverige, som trängtar efter EMA.

De som aspirerar ska garantera en snabb och smidig övergång av verksamhet­en – ”sömlös” är nyckelorde­t. Myndighete­n har stor betydelse för läkemedels­branschen, användning och godkännand­e av läkemedel i EU – avbrott måste undvikas.

Lars Larsson/tt

 ??  ?? Annika Strandhäll (S).
Annika Strandhäll (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden