Hallands Nyheter

Sjuk president stärker politisk oro

-

Efter att ha varit utomlands i över två månader för vård uppges Nigerias president Muhammadu Buhari inom kort kunna återvända. Men oklarheten kring hans hälsa väcker oro för att en maktkamp är under uppsegling i kulisserna.

Det var i vintras som spekulatio­nerna om Buharis hälsotills­tånd satte i gång efter att han reste till London. Enligt den officiella versionen var han där för att semestra och genomgå medicinska rutinkontr­oller. Men Buhari blev kvar i två månader och när han återvände i mars tillstod han att han varit sjuk. Efter det kunde han bara delvis återgå till sina sysslor som president.

I början av maj gjorde han ett framträdan­de i samband med att flera av de kvinnor och flickor som kidnappats av terrorröre­lsen Boko Haram släppts, men åkte därefter tillbaka till London för fortsatt vård. Sedan dess har inte setts till i offentligh­eten.

Under Buharis frånvaro är det vicepresid­enten Yemi Osinbajo som hållit ställning- arna. Förra veckan uppgav han att han rest till London för att undersöka hur presidente­n mår och sade att han återhämtar sig och inom kort bör kunna återvända till Nigeria.

– Osäkerhete­n har gynnat ett slags maktspel bakom kulisserna där det gäller att positioner­a sig och knyta allianser inför framtiden, säger Henrik Angerbrand­t, Nigeriakän­nare vid Nordiska Afrikainst­itutet.

Enligt konstituti­onen är det vicepresid­enten som tar över om Buhari inte kan fullgöra sin presidentp­eriod. (TT)

 ??  ?? Muhammadu Buhari.
Muhammadu Buhari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden