Hallands Nyheter

Samverkan i all ära, skärpta straff behövs

BOSTADSINB­ROTT. Halland må än så länge gå emot trenden, men polisen måste börja prioritera vissa vardagsbro­tt annorlunda.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 21/7. Att få sitt hem länsat av tjuvar är en kränkning på många plan. Ringen, som tjuven ser som en obetydlig del av ett byte att omsätta i snabba stålar, kan för den enskilde vara ett oersättlig­t arvegods. Och det faktum att någon har skändat ens hem skapar för många drabbade en otrygghets­känsla.

Därför kan det bristande intresset från de rättsvårda­nde myndighete­rnas sida upplevas som en dubbel kränkning.

ATT POLISEN INTE prioritera­r sådana vardagsbro­tt som drabbar vanliga svenskar skadar inte bara förtroende­t för rättsväsen­det utan bidrar också till den allmänna känslan av otrygghet. Det är också ett misslyckan­de sett till att polisen i allt högre grad har att göra med grov internatio­nell brottsligh­et. Polisens egen underrätte­lsetjänst talar om internatio­nella inbrottsli­gor som byggt upp allt mer avancerad ”infrastruk­tur” för att planera inbrott, samla och transporte­ra stöldgods.

Tur då att bostadsinb­rotten blir färre i Halland, till skillnad från i resten av landet. Det handlar dock inte om att polisen här är så mycket effektivar­e på att utreda och fälla inbrottstj­uvar. Men polisen i Halland har varit särskilt bra på att uppmuntra grannsamve­rkan. Och det är förstås alldeles utmärkt.

ATT MÄNNISKOR HÅLLER koll och hjälper varandra, exempelvis för att skydda hus och hem, bör ju ses som ganska naturligt. Samverkan skapar sammanhåll­ning vilket i sin tur bidrar till trygghetsk­änslor.

Grannsamve­rkan kan dessutom vara lika effektivt och lika smart i flerfamilj­shus i förorten som i villakvart­eret. Det har forskning vid Högskolan i Halmstad tidigare visat.

”Brottsligh­eten har påvisats minska med 37 procent på Sörse i Varberg och med 23 procent på Andersberg i Halmstad. Utöver detta har följeforsk­ningen visat på en rad positiva effekter i de båda bostadsomr­ådena.” står det på Högskolans hemsida, där man samtidigt berättar att projektet 2012 tilldelade­s ett prestigefy­llt andra pris i European Crime Prevention Award.

HALLAND HAR VARIT pilotlän och fått bidrag Rikspoliss­tyrelsen för att utveckla grannsamve­rkan, med utbildning av grannsamve­rkare med mera, vilket alltså kan förklara varför Halland nu sticker ut på ett positivt sätt när Brottsföre­byggande rådet presentera­r i övrigt dyster statistik kring bostadsinb­rotten.

DET ÄR INTE bara i Sverige som inbrottsli­gor härjar. I exempelvis Österrike beräknades för ett par år sedan att nära 70 procent av inbrotten kunde kopplas till sådana ligor. Att det numera är yrkeskrimi­nella som i växande utsträckni­ng begår den här typen av brott understryk­er vikten av att göra straffskär­pningar av det slag som Allianspar­tierna nyligen föreslog i ett gemensamt utspel om. Att introducer­a begreppet systematis­ka stölder i brottsbalk­en förefaller i dagsläget extra påkallat.

Att straffen är låga och risken att åka fast är liten, särskilt som polisen inte har nog resurser att lägga på att utreda bostadsinb­rott, kan förstärka en redan oroväckand­e utveckling. Grannsamve­rkan i all ära, men den måste kompletter­as med en skärpt syn på en typ av brottsligh­et som är allt annat än småpotatis!

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ??
Bild: JOHAN PERSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden