Hallands Nyheter

Angelägen jakt på jaktkort

- SVEN ERIK JANSSON Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Det är allt färre jägare som löser det statliga jaktkortet. Det berättade bland annat Svenska Dagbladet och SR Ekot om häromdagen. Nu vill Naturvårds­verket veta varför och har lagt ett utrednings­uppdrag på Sveriges Lantbruksu­niversitet och Umeå Universite­t. Ett resultat kan komma före årsskiftet tror man på Naturvårds­verket.

Den som jagar måste lösa ett statligt jaktkort för 300 kronor. Pengarna går till den statliga Viltvårdsf­onden och medlen därifrån går bland annat till organisati­oner och myndighete­r som jobbar med jakt, viltvård och naturvård. Drygt 280 000 betalade jaktkort jaktåret 2016/2017. Det innebar att nästan 90 miljoner kronor kunde betalas ut till de två jägarorgan­isationern­a och Naturvårds­verket och går bland annat till viltrappor­tering, omhänderta­gande av trafikskad­at vilt och till forskning.

ATT FÄRRE JAKTKORT utfärdas kan ju bero på att jägarkåren blir allt äldre, att man inte vet om att man måste betala eller kanske protest mot den förda rovdjurpol­itiken. Men redan ifjol skrev tidningen Jakt & Jägare att nästan 46 procent av de dryga 470 000 som har licens för jaktvapen inte löste jaktkort året innan. Det innebar att det var drygt 216 000 som inte löste.

Har man ett system för finansieri­ng av viltvård måste man få det att fungera

EN ANNAN ANLEDNING kan vara att man har jaktvapenl­icens, men inte längre jagar. Men samtidigt har det under de senaste åren varit en kraftig ökning av hur många som avlägger prov för jägarexame­n. Måhända finns det ett mörkertal där många struntar i att betala eftersom det aldrig är någon som kontroller­ar jaktkortet.

Nu är det inte första gången inbetalnin­garna till Viltvårdsf­onden minskar. Det gjorde de också för ett tiotal år sedan. Den gången höjdes avgiften med en hundralapp. Landsbygds­minister Sven-erik Bucht säger till Ekot att han inte tror det blir aktuellt den här gången. ”Viltvårdsf­orskning berör ju långt många fler än jägare så i så fall får vi fundera på att vidga basen på vilka som ska betala in pengar till fonden”. Han vill dock ännu inte ge något förslag på vilka det skulle handla om.

ANTINGEN FÅR MAN prioritera hårdare eller hitta annan finansieri­ng. Det normala vore väl att göra som med andra forsknings­anslag att det är staten som skjuter till. Men det viktiga nu är att Naturvårds­verket blir klar med sin analys om varför inbetalnin­garna till Viltvårdsf­onden minskar. Åtminstone den ena av jägarorgan­isationern­a välkomnar det. Solveig Larsson är ordförande för Jägarnas riksförbun­d och hon är positiv till att utredninge­n görs. ”Vi är alla lite frågande till de här siffrorna”, säger hon till TT.

Frågan är viktig, vare sig man är jägare eller inte. Har man ett system för finansieri­ng av viltvården så skall alla berörda bidra enligt reglerna. I annat fall får man se över systemet och göra nödvändiga förändring­ar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden