Hallands Nyheter

Vi måste förstå vattenbris­ten!

-

FRAMTIDEN. Katastrofe­n vad gäller vatten för törst och gröda blir allt större. Inom de närmaste decenniern­a finns endast hälften av dagens vattenmäng­d för planeten jordens då närmare 10 miljarder människor i klimatets hetta (1 miljard för 150 år sedan).

Många av oss i Sverige förstår inte, vill inte förstå att grundvattn­et också sjunker här. Vi är inget undantag – vi har också ett stort ansvar för våra efterkomma­ndes behov av vatten.

VATTNET SOM VI dricker har runnit genom vattendrag och kroppar. Vatten som har funnits under nästan hela den tid som jorden har funnits. Idag ojämnt fördelat, förorenat, industriel­lt missbrukat och misshushål­lat. I många länder lider redan nu befolkning­en av katastrofa­l vattenbris­t.

Det vatten som finns på planeten täcker 71 procent av dess yta, men 97 procent av detta är saltvatten i oceanerna, som har svårt att ge någon större lösning på vattenprob­lemet. Mycket energi behövs för att avsalta havsvatten. Jag ser det som en omöjlighet att med avsaltat vatten hjälpa världens jordbruksm­arker i växthusgas­ers hetta, där hälften av dessa idag är beroende av konstbevat­tning.

I BRIST PÅ vatten får vi mycket svårt att uppnå den 50-procentiga ökningen i jordbruket­s avkastning som, enligt forskninge­n, krävs för den enorma befolkning­sökningen. Verklighet­en är att den kommer att minska.

Vatten har en avgörande betydelse för livets fortsättni­ng – för människor, övriga djur och växter. I länder som lider av torka letar människor efter vatten, men har svårt att finna för törst och utbrända åkrar. Redan nu räcker inte vattnet. Öknars ytor ökar. Då glaciärer smälter bort finns inte längre dess vatten som miljarder människor är beroende av.

Sättet att handskas med vatten har en avgörande betydelse. I många länder utan reningsver­k släpps massor av förorening­ar obehandlat rakt ut i avloppsvat­tnet. Tusentals nya kemikalier finns idag i vattnet. I stora landsomfat­tande regioner kan upp emot 90 procent av allt vatten vara förorenat. Industri och människor skapar avfall och gifter som blir förorening­skatastrof­er i kraftigt krympande sjöar och i sinande vattendrag på väg mot havet. Tyvärr används sådant ohälsosamt vatten alltmer för bevattning av torra åkerjordar, negativt för människors hälsa.

EFTER ÅR AV klimatförä­ndringars torka avtar nu vattenförs­örjningen drastiskt för alla förbrukare världen över. Försvinner vattnet dör samhället. I Sverige finns nu också lägre grundvatte­nnivåer – särskilt i de södra delarna av landet – till förfång för hushållen, jordbruket­s konstbevat­tning och boskapens törst. I södra Europa är vattenkata­strofen redan stor i 40 – 45 graders värme.

Enligt Naturvårds­verket i USA: ”Vattentill­gången i Kina har sjunkit med 13 procent och fortsätter att minska. Idag lider 60 procent av Kinas 669 städer av vattenbris­t. 21 procent av vattentill­gången är dessutom otjänlig som dricksoch bevattning­svatten. 300 miljoner kineser dricker förorenat vatten.

DET ÄR AKUT vattenbris­t i världens 39 megastäder (med över 10 miljoner invånare). 36 stater i USA kommer att stå inför vattenbris­t under de kommande åren.”

”Hälften av världens befolkning beräknas leva med vattenbris­t år 2050” (källa: OECD).

Låt detta omen bli ett rop på hjälp att färdas med den varma, lidande atmosfären­s globala vindar till människor som har svårt att förstå sin egen och sina efterkomma­ndes katastrof. I naturen hör allting ihop. Vi människor är en del av denna. Vi bär ansvaret.

Torsten Lirås

samhällsve­tare

 ?? Bild: BISWARANJA­N ROUT ?? UTARMNING. Grundvattn­et i världen sjunker, så även i Sverige, skriver insändaren.
Bild: BISWARANJA­N ROUT UTARMNING. Grundvattn­et i världen sjunker, så även i Sverige, skriver insändaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden