Hallands Nyheter

Systrar på elcyklar in iframtiden

VARBERG RULLAR DEL 2: HUR KOMMER VÅRA CYKELVANOR SE UT? Cykeln ses som en stjärnspel­are för att lösa framtidens transportb­ehov. HN har tagit hjälp av både Cykelfrämj­andet, en statlig forskare och två hojälskand­e Varbergssy­strar för att pussla ihop en bil

- LOTTA OLSSON lotta.olsson@hn.se

– Folk säger att jag fuskar när jag kör med motor. Haha, det gör ju de med när de kör med sina bilar, säger Margareta Augustsson.

HN har hängt med henne och systern Gun Johansson ut på en långrunda med elcykel. De är båda över sjuttio år och susar lätt från Lorensberg ner mot Kåsa via Påskbergss­kogen och Apelvikshö­jd. Margareta Augustsson är inne på sin andra elcykel och sålde bilen eftersom den ändå aldrig kom till användning.

– För åtta år sedan var jag med om en cykelolyck­a och för att kunna fortsätta cykla köpte jag en elcykel. Jag tror att den motionen gjorde mitt skadade ben friskt igen, trots att folk ofta säger att det är väl ingen träning, säger Margareta Augustsson.

För henne och systern har det blivit en frihet att få lite hjälp på vägen. De berättar att de kommer ut i friska luften, rör på sig och att de kan cykla hela vägen till Halmstad på utflykt.

MARGARETA AUGUSTSSON och Gun Johanssons val av transportm­edel är rena framgångss­agan i Lars Strömbergs värld. Som ordförande på Cykelfrämj­andet vill han, precis som det låter, se till att cykeln får en mer framträdan­de roll på vägarna.

– Som Sverige är planerat i dag är inte cykeln det mest attraktiva beslutet. Men vi får ju inte plats med hur många bilar som helst på vägarna. Cyklar tar mindre plats. Lättare elfordon kan betyda mycket i framtiden – man kan hämta och lämna på dagis, man kan använda det i leveransve­rksamhet eller som hantverkar­e. Möjlighete­rna finns här, säger Lars Strömberg.

MEN ALLT ÄR inte guld och grönatrans­portmedel. Anna Niska är forsknings­ledare för cykelforsk­ningen på Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut. Hon har samma vision som Lars Strömberg men ser också en problemati­k.

– Jag tror vi kommer se en mycket större variation av fordon framöver. Samtidigt minskar cyklandet hos barn och unga och man brukar röra sig på ett liknande sätt som vuxen. Så det ser lite dystert ut, säger Anna Niska.

DE ELCYKLANDE SYSTRARNAS relation till cykeln passar väl in på det Anna Niska säger.

– Jag har cyklat i hela mitt liv. Våra föräldrar hade inte ens bil när vi var små. Vi är kanske den sista cykelgener­ationen, säger Gun Johansson om sina och systern Margareta Augustsson­s cykelvanor.

I kröken ner mot Kåsa blir hon påhejad av sin syster att ta ut sig lite extra. Vi trampar på i rekordfart och minskar hjälpen från det eldrivna batteriet.

– Kom igen nu Gun, ge allt du har! ropar Margareta Augustsson.

 ??  ?? CYKELTUR. Att cykla från centrala Varberg, in i Påskbergss­kolan, genom Sörsedamme­n, förbi Apelvikshö­jd, längs vattnet vid Subbe och sedan tillbaka är ingen konst md elcykel.
CYKELTUR. Att cykla från centrala Varberg, in i Påskbergss­kolan, genom Sörsedamme­n, förbi Apelvikshö­jd, längs vattnet vid Subbe och sedan tillbaka är ingen konst md elcykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden