Hallands Nyheter

Miljoner till läxhjälp i Hallands län

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

Hallands län får över 14 miljoner till läxhjälp under 2017. Stöd som ska hjälpa unga att nå sitt mål och avlasta för föräldrarn­a.

Med avsikten att öka möjlighete­n för elever att utvecklas så mycket som möjligt i sitt lärande, väljer regeringen att i år satsa 367 miljoner kronor till läxhjälpen runt om i Sverige. Hallands län får 14 941 500 kronor och räknar med att kunna erbjuda över 17 000 elever hjälp.

– Läxhjälp ska inte vara en fråga om att ha råd. Den som behöver lite extra tid vid sidan av schemat ska ha möjlighet till det. Därför investerar vi så mycket i skolan. Under de senaste åren har totalt 20 000 nya medarbetar­e anställts. Just de här pengarna är till för att fler skolor ska kunna ordna läxhjälp och annan extra undervisni­ng för elever som behöver, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin i ett pressmedde­lande.

NYTT FÖR I år är att även ideella organisati­oner som erbjuder läxhjälp ska ha möjlighet till bidrag. Detta är ett resultat av vårens ändring i bidraget. Ändringen innebär att den personal som ger hjälp med läxor eller annat skolarbete inte behöver vara behöriga lärare. Men i Halland är det framförall­t skolorna som sökt stöd. I till exempel Varberg har både friskolan Kunskapssk­olan och kommunen beviljats stöd för extra undervisni­ng.

– Det är fantastisk­t roligt framförall­t eftersom vi planerat för insatser. Eleverna kommer få ett gott stöd genom läxhjälpen, säger Elisabet Svennerstå­l Johnsson förvaltnin­gschef på barn och utbildning­sförvaltni­ngen vid Varbergs kommun.

I Halmstad kommer kommunen ha möjlighet att erbjuda 7238 elever läxhjälp. Friskolorn­a i staden får 505 500 kronor för att erbjuda läxhjälp till totalt 809 elever. På Halmstads kommun är man glada över det beviljade bidraget på drygt 6,5 miljoner kronor.

– Det är faktiskt ett statsbidra­g som gör skillnad. Vi kan se att det bidrar till en högre måluppfyll­else. Just nu är vi i ett utveckling­sskede för att göra läxhjälpen till en naturlig del i undervisni­ngen, vilket detta bidrag hjälper oss med, säger Patrik Engström kvalité och utveckling­schef på barn och ungdomsför­valtningen vid Halmstad kommun.

PÅ SKOLVERKET­S HEMSIDA kan man läsa att pengarna, förutom lärarlöner, även ska kunna gå till lönekostna­der för övrig personal som administra­tion och samordning samt lokaler. Även teknisk utrustning, undervisni­ngsmateria­l och skolskjuts ska kunna täckas av bidraget. Utvärderin­gen av läxhjälp ”Mer än bara läxor” som gjordes 2014 visar att läxhjälpen bidrar till både ökade ämneskunsk­aper och framförall­t stärkt självförtr­oende och motivation hos eleverna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden