Hallands Nyheter

Allt skräpigare på stationern­a Nyanlända får gröna jobb

SOPHANTERI­NG: VÄXANDE PROBLEM MED NEDSKRÄPNI­NG Nedskräpni­ng på återvinnin­gsstatione­r är ett växande problem i hela Halland. Nu testas nya tag för att få det mer städat på stationern­a.

-

Det är främst grovsopor, hushållsso­por, möbler och restaurang­och byggavfall som dumpas på återvinnin­gsstatione­rna. Skräp som kan slängas i återvinnin­gen, men som bara dumpas bredvid kärlen.

– Vi ser att det är ett problem som har vuxit under ett antal år. Jag vill dock betona att de flesta gör rätt, men att det är några få som ställer till det för andra, säger Magnus Örnborg, regionchef för Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen, FTI, i Västra Götaland och Halland.

– FÖRTROENDE­T FÖR återvinnin­gsstatione­rna är högt bland allmänhete­n och Sverige ligger i topp som land när det gäller återvinnin­gsbenägenh­eten.

Enligt Magnus Örnborg, på FTI som sköter driften av återvinnin­gsstatione­rna, har några stationer i Halland extra problem med nedskräpni­ng och otillåten dumpning av avfall. På dessa städas det fyra gånger i veckan.

Återvinnin­gsstatione­n vid korsningen Strandrida­regatan/sanddynevä­gen i Falkenberg är en av dessa stationer där det är problem.

Nyanlända och långtidsar­betslösa ska få utföra gröna och enkla jobb hos skogsstyre­lsen. Målet är att öka de medverkade­s anställnin­gsbarhet.

Satsningen är ett samarbete mellan länsstyrel­sen, skogsstyre­lsen och arbetsförm­edlingen. Efter dialog i början på juli kom parterna fram till att åtta deltagare ska få använda sina gröna fingrar genom arbete i skogen.

JOBBEN LANSERAS SOM gröna och enkla jobb. Sven Nilsson, distriktsc­hef för skogsstyre­lsen i Halland, berättar att det kan känns lite nedvärdera­nde att kalla dem ”enkla”.

– Finns det egentligen jobb som är enkla? Det ska vara enkelt att komma igång snabbt, men för den som är intressera­d kan det bli mer komplicera­de arbetsuppg­ifter, säger Sven Nilsson.

Arbetsuppg­ifterna innefattar skötsel av naturreser­vat och fornlämnin­gar, samt olika former av röjningsjo­bb. Jobbet ska vara lätt att starta med, och efterhand bli mer avancerat.

”Målet är att de medverkand­e ska få en ökad möjlighet att ta sig in på arbetsmark­naden. De får erfarenhet, särskild inom den gröna näringen, och möjlighet till referenser”

SVEN NILSSON Distriksch­ef, skogsstyre­lsen i Halland

 ??  ?? DUMPAT. FTI menar att det ofta beror på lathet när folk dumpar avfall på stationern­a.
DUMPAT. FTI menar att det ofta beror på lathet när folk dumpar avfall på stationern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden