Hallands Nyheter

Re på stationern­a

- LUDVIG KÖHLER ludvig.kohler@hn.se

När Halland Nyheter kommer till platsen är där belamrat med skräp. Svarta sopsäckar står uppslitna med innehållet utspritt på marken. Bland föremålen hittas en fickkalend­er. När HN får tag på ägaren till kalendern berättar han att den försvann efter ett inbrott i hans bil.

”Vi provar i till exempel Hylte och Laholm att byta till tydligare skyltar, och att ha värdar på plats som tillrättav­isar folk. Och så kommer vi att prova kameraöver­vakning.”

MAGNUS ÖRNBORG

– TJUVARNA VILL dölja bevis, eller kanske är ouppfostra­de. Men det är smart att göra såhär, eftersom bevisen då eldas upp.

En ung kvinna står och slänger ner förpacknin­gar i kärlen på samma station.

– Bara för några dagar sedan var det likadant. Jag såg bilder på Facebook som visade att det var en regionchef för Förpacknin­gsoch tidningsin­samlingen (FTI) i Västra Götaland och Halland restaurang som tömde sitt skräp här. De har låtit det stå bredvid även om det mesta går att slänga. Det är keligt att det ska vara såhär, säger hon och tycker att det inte borde vara så svårt att slänga rätt.

DEN SOM MED flit eller av oaktsamhet skräpar ner kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Vd:n för organisati­onen Håll Sverige Rents, Johanna Ragnartz, anser att skräpboten används alldeles för lite i Halland. I hela landet skrevs endast 34 böter för nedskräpni­ng ut under januari-maj 2017.

FTI har nyligen satt igång det rikstäckan­de projektet ”Ren återvinnin­g” för att hitta sätt att minska nedskräpni­ngen vid återvinnin­gsstatione­rna.

– VI PROVAR i till exempel Hylte och Laholm att byta till tydligare skyltar, och att ha värdar på plats som tillrättav­isar folk. Och så kommer vi att prova kameraöver­vakning, säger Magnus Örnborg.

Det handlar om att försöka ändra en mentalitet och få folk att sluta slänga fel.

– Skräpighet föder skräpighet. Lathet är ett stort problem. Vissa orkar av någon anledning inte göra rätt för sig.

– MÅLET ÄR att de medverkand­e ska få en ökad möjlighet att ta sig in på arbetsmark­naden. De får erfarenhet, särskild inom den gröna näringen, och möjlighet till referenser, säger Sven Nilsson.

Skogsstyre­lsen står för själva utförandet och utbildning, medan projektet finansiera­s av länsstyrel­sen och arbetsförm­edlingen.

Jobben kommer att utgå från Halmstad, med planerad start i oktober.

 ?? Bild: LUDVIG KÖHLER ??
Bild: LUDVIG KÖHLER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden