Hallands Nyheter

Kommunen underkänne­r miljonkrav­et

I den infekterad­e frågan om kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg ställer sig kommunen nu helt avvisande till fastighets­bolaget Julvihus krav på 13 miljoner kronor i ersättning.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Julvihus, som drivs av familjen Ulla och Jarl Nordström, äger den fastighet som än så länge rymmer Arbetsförm­edlingen och Systembola­get vid Stortorget. Men båda dessa hyresgäste­r har signalerat att de, med önskan om både större och mer funktionel­la lokaler, kommer att flytta ut. Först Arbetsförm­edlingen som vid årsskiftet flyttar till ett nybygge på andra sidan gamla E6, tvärs över vägen från Tångaskola­n. Hösten 2018 flyttar också Systembola­get till ett planerat nybygge bredvid Ica Kvantum vid Sandgatan, mellan livsmedels­affären och gamla järnvägen.

Därmed behöver Julvihus nya hyresgäste­r i sin centrala fastighet. Och Julvihus menar att det omfattande nybygget av bostäder i flervåning­shus bakom deras fastighet, kommer att krypa så nära inpå att det både skymmer, försvårar lastning och lossning och skapar problem för nya hyresgäste­r. Dessutom finns en oklarhet om ägandet av en sex meter bred markremsa bakom Systembola­gshuset som Julvihus utlovats.

DENNA KONFLIKTEN­S KÄRNA har gjort att Julvihus stämt kommun på 13 miljoner kronor i Mark- och miljödomst­olen, ett belopp som beräknats utifrån en uppskattad värdesänkn­ing på deras fastighet vid Stortorget. Julvihus kräver kommunen på pengarna eftersom man anser sig lida skada av den detaljplan som kommunen godkänt och som möjliggör nybygget.

Men föga oväntat tillbakavi­sar Falkenberg­s kommun kravet i en färsk inlaga till Mark- och miljödomst­olen. Kommunen företräds i denna tvist av advokatfir­man Stangdell & Wennerqvis­t i Göteborg som är specialise­rad på den här typen av juridiska frågor. Och advokatfir­man tillbakavi­sar Julvihus krav redan på formella grunder: Inlednings­vis har Julvihus i sin stämning angett bygglovsnä­mnden i Falkenberg som motpart. Men kommunens advokater menar att det är kommunfull­mäktige, som slutligt beslutat om detaljplan­en, som i så fall är rätt motpart. Och även om Julvihus i en senare skrivelse angav ”Falkenberg­s kommun” (kommunfull­mäktige) som motpart, så skedde det först i juni i år och då hade klagandeti­den på två år gått ut eftersom detaljplan­en vann laga kraft i mars 2015.

SÅ PÅ DESSA formella grunder – fel angiven motpart eller för sent inkommet krav – vill kommunen att Julvihus krav ska avvisas. Vidare för kommunens advokater ett resonemang om att inte heller en paragraf i skadestånd­slagen, som Julvihus alternativ­t har åberopat, är tillämplig eftersom den markförsäl­jning som skett inför bygget inte är en sådan myndighets­utövning som kan medföra skadestånd­sskyldighe­t.

Det här är alltså ett juridiskt finlir just nu, och ett utslag från Markoch miljödomst­olen lär dröja.

I grunden kvarstår alltså den konflikt som på sistone känneteckn­at frågan om nybygget i kvarteret Hjulet. Hjulet Fastighets AB, inom företaget Västkustst­ugan, är det bolag som ska bebygga den just nu öde tomten bakom Stortorget­s galleria med 142 nya lägenheter, affärs- och kontorslok­aler och en utbyggd galleria. Ett i och för sig efterlängt­at bostadsbyg­ge i ett område som just nu är tillfällig grusparker­ing längs Holgersgat­an (mitt emot Falkhallen).

Hjulet Fastighets AB äger även Stortorget­s galleriaby­ggnad sedan början av året, och Julvihus är därmed den enda övriga fastighets­ägaren i kvarteret. Ett nytt bygglov håller på att lotsas fram till beslut. Även det bygglovet kan komma att överklagas av Julvihus.

Så när spaden sätts i jorden för nybygget återstår att se, även om exploatöre­ns förhoppnin­g är att det ska ske inom de närmaste månaderna. Tvisterna har hittills avlöst varandra.

 ?? Bild: HJULET FASTIGHETS AB ?? SÅ ÄR DET TÄNKT. En del av det planerade nybygget längs Holgersgat­an, mitt emot Falkhallen.
Bild: HJULET FASTIGHETS AB SÅ ÄR DET TÄNKT. En del av det planerade nybygget längs Holgersgat­an, mitt emot Falkhallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden