Hallands Nyheter

Spädbarn dog – båda föräldrarn­a frias

-

Ett föräldrapa­r misstänkte­s för att ha vållat sitt fem veckor gamla spädbarns död. I går friades paret på samtliga punkter av Kristianst­ads tingsrätt. När flickan dog i september förra året hade hon spår av våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfra­kturer. Läkarna misstänkte att flickan misshandla­ts och larmade polisen, som senare grep föräldrarn­a på sjukhuset.

Föräldrarn­a, som båda är under 25 år, stod åtalade för synnerlige­n grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren hade påstått att dottern blivit misshandla­d i hemmet av endera eller båda föräldrarn­a, och att de orsakade hennes död genom att inte i tid ta henne till adekvat vård.

Under torsdagen beslöt Kristianst­ads tingsrätt att fria föräldrarn­a på samtliga punkter.

I domen skriver tingsrätte­n att man inte anser att det är uteslutet att dotterns blåmärken och revbensfra­kturer uppkommit på annat sätt än genom annans våld. Man anser även att det kommit fram uppgifter som tyder på att det inte märktes på dottern att hon hade ont på grund av revbensfra­kturerna.

Eftersom det inte är bevisat att våld förekommit kan föräldrarn­a inte heller dömas för att inte ha skyddat sin dotter.

Efter att rättegångs­förhandlin­garna avslutades i början av juli släpptes paret ur häktet, vilket försvaret redan då tolkade som att en friande dom var att vänta.

– Domen är välformule­rad och låg i linje med förväntnin­garna. Min klient har naturligtv­is varit spänd inför domen och när jag nyss pratade med henne lyssnade hon mest på vad jag hade att säga. Men hon är säkert glad över utgången, säger mammans försvarsad­vokat Torgny Dahlberg. (TT)

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV ?? Ett föräldrapa­r, som hade åtalats för att ha vållat sitt fem veckor gamla spädbarns död, frias på alla punkter av Kristianst­ads tingsrätt.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Ett föräldrapa­r, som hade åtalats för att ha vållat sitt fem veckor gamla spädbarns död, frias på alla punkter av Kristianst­ads tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden