Hallands Nyheter

Från hyllad till utdömd

Andelen dieselbila­r minskar bland nyregistre­rade bilar – säljer bäst i Norrland

-

Ett ökat fokus på utsläppens hälsoeffek­ter och elbilarnas intåg gör att framtiden för dieselbila­r ifrågasätt­s.

I Stockholm diskuteras miljözoner för att minska utsläppen. Men det är i glesbygden som dieselbila­rna är mest populära. Storstäder som Madrid, Mexico City och Paris planerar ett förbud mot dieselbila­r från 2025. I Oslo och Stuttgart har man redan infört tillfällig­a förbud. I Sverige bereds ett förslag om nya miljözoner som även omfattar personbila­r för att begränsa de skadliga dieselutsl­äppen. I Stockholm kan miljözoner bli verklighet redan år 2020.

– Alla partier i kommunstyr­elsen är överens, men vi vet inte exakt hur vi ska utforma det. Det viktiga är att vi får ordning på luften i Stockholm, säger Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP).

Enligt en mätning gjord av Aftonblade­t/inizio är fyra av tio svenskar positiva till ett förbud mot dieselbila­r i svenska storstäder. Samtidigt är lika många emot ett förbud. Det har börjat talas om att dieselbile­n går mot sin död.

Det är en naturlig del av utveckling­en, anser fordonsfor­skaren Mikael Wickelgren vid Högskolan i Skövde. I sinom tid kommer förbrännin­gsmotorer som drivs av bensin och diesel att fasas ut, enligt honom.

–När man talar om dieseldöde­n är det första steget i utfasninge­n av förbrännin­gsmotorern­a, säger han.

Boomen för dieselbile­n kom när ett ökat fokus på bilarnas koldioxidu­tsläpp satte ljus på fördelarna med dieselmoto­rer.

– Fokuserar man enbart på koldioxidu­tsläpp har de ett litet övertag. Koldioxidu­tsläpp har en väldigt tydlig koppling till hur mycket bränsle som förbrukas och förbränns. Dieselbila­rna förbränner bränslet effektivar­e, säger Mikael Wickelgren.

Men den så kallade dieselgate, då ett omfattande fusk med uppgiftern­a om utsläppen från bilar inom Volkswagen-koncernen uppdagades, skiftade fokus till att handla om andra utsläpp än koldioxid och till kväveoxide­r i synnerhet.

–När man tittar på vad dieslar släpper ut utöver koldioxid hamnar de snabbt i strykklass. De släpper ut en massa hälsoskadl­iga restproduk­ter i luften. I stadsmiljö blir det särskilt besvärligt, säger Mikael Wickelgren.

Bilförsälj­ningen i Sverige ökar men andelen dieselbila­r av de nyregistre­rade bilarna minskar. Vid halvårsski­ftet var dieselande­len 52,4 procent jämfört med 54,4 procent vid samma tidpunkt i fjol, enligt Bil Sweden, branschorg­anisation för tillverkar­e och importörer av bilar.

– Det är fullt naturligt att dieselande­len går ner när man byter till elektrifie­rade bilar, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

Statistike­n visar att det är i de nordligast­e länen andelen dieselbila­r är högst. I Jämtlands län var närmare 70 procent av de nyregistre­rade bilarna mellan januari och maj dieselbila­r. I Västernorr­land, Västerbott­en och Norrbotten var andelen 60 procent. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden