Hallands Nyheter

Tyskland skärper reseråd – Sverige avvaktar

-

Med anledning av de häktade människorä­ttsaktivis­terna, däribland en svensk och en tysk, skärper Tyskland sina reseråd för Turkiet. Sveriges råd är oförändrad­e. Utrikesmin­ister Sigmar Gabriel säger att tyskar generellt numera måste vara mer försiktiga i Turkiet. På en presskonfe­rens signalerar han att rättssäker­heten i Turkiet nu är så dålig att i stort sett vem som helst riskerar att gripas.

”Personer som av privata eller affärsmäss­iga skäl reser i Turkiet råds till ökad försiktigh­et”, heter det i de nya råden på tyska UD:S sajt. Myndighete­n varnar också för att man kanske inte kan hjälpa den som råkar illa ut i Turkiet.

Sverige varnar sedan tidigare för ett allt sämre säkerhetsl­äge i Turkiet, men ändrar inte sina reserekomm­endationer för landet, säger utrikesdep­artementet till TT.

Sigmar Gabriel säger att relationer­na med Turkiet inte kan fortsätta som tidigare, och att politiken i Ankara inte kan passera ”utan konsekvens­er”. Tyskland kan inte längre garantera tyska företagsin­vesteringa­r i Turkiet, och inom den närmaste tiden ska Tyskland tala med sina Eu-kollegor om Turkiets eventuella framtida medlemskap i unionen, säger Gabriel.

Han säger också att Tysk- land har velat fokusera på dialog, inte konfrontat­ion, med Turkiet och att Tyskland har visat ett stort tålamod, vilket inte alltid har varit lätt.

Han understryk­er att de många människor med turkisk bakgrund som bor i Tyskland – ungefär tre miljoner personer – är en viktig del av det tyska samhället.

Även Eu-kommission­en krävde i går ett omedelbart frisläppan­de av de gripna, säger kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas.

De sex personerna anklagas för samröre med terrorism, och greps i början av juli. (TT)

 ?? FOTO: KAY NIETFELD/AP ?? Sigmar Gabriel, Tysklands utrikesmin­ister.
FOTO: KAY NIETFELD/AP Sigmar Gabriel, Tysklands utrikesmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden