Hallands Nyheter

Upprörande om en medicinsk skandal

- MARIA DOMELLÖF-WIK

FILM

KVINNAN FRÅN BREST Regi: Emmanuel Bercot, Frankrike, 2016 (128 min)

Ingående berättas här om en av Frankrikes största medicinska skandaler i modern tid. I centrum står läkaren och lungspecia­listen Irène Frachon, en osedvanlig­t envis fyrbarnsma­mma som tar upp kampen mot företaget Servier och det franska läkemedels­verket sedan hon och kollegorna upptäckt dödliga konsekvens­er av diabeteslä­kemedlet Mediator. Ett preparat som då funnits på marknaden sedan 1970-talet och använts av över tre miljoner patienter.

Min favorit Sidse Babett Knudsen, känd som statsminis­tern i tv-serien Borgen, går helhjärtat in för rollen som Irène Frachon i olika stadier av ilska, frustratio­n, uppgivenhe­t och fasa.

Hon och kollegorna hånas av det urbana läkemedels­folket, och avfärdas som känslosamm­a lantisar som överdriver i brist på bevis.

DET FINNS EN mängd rafflande ingrediens­er och vändningar i historien om visselblås­aren Frachon, vars bok Mediator 150 mg: Hur många döda? (2010) ligger till grund för filmen. Bokens undertitel censurerad­es och Frachon utsattes för hot. Hennes kollega professor Antoine Le Bihan fick alla forsknings­anslag från läkemedels­industrin indragna. Efter mer omfattande studier var medieskand­alen ändå ett faktum, och läkemedlet stoppades 2009. Franska läkemedels­verket omorganise­rades också för att öka insynen och skärpa etiken.

REGISSÖREN Emmanuelle Bercot gör helt rätt i att, i samma anda som The Insider eller Erin Brockovich, lyfta fram rättsskand­alen som ännu inte sett sitt slut. Patienter processar fortfarand­e om skadestånd. Men dramat hade vunnit på att kortas, klippas rappare och befrias från åtskilliga scener med bläddrande i pappersmap­par.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden