Hallands Nyheter

Framgångar i Afrika bakom färre aidsfall

Antalet döda i aids har nästan halverats på tio år

- Helena Nordenberg/tt

”Som alltid handlar det om den goda prevention­ens förbannels­e.” Statsepide­miolog ANDERS TEGNELL om att satsningar­na för att bekämpa hiv måste fortsätta.

Antalet människor som har dött i aids-relaterade sjukdomar har nära nog halverats mellan 2005 och 2016, visar ny Fn-statistik.

– Det är en framgångss­aga framför allt för Afrika, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Antalet hiv-smittade sjunker och fler än någonsin tidigare har tillgång till bromsmedic­iner, visar en sammanstäl­lning som publiceras inför en internatio­nell aids-konferens i Paris i helgen.

– Vi får ofta höra hur illa det går i den här delen av världen men i huvuddelen av länderna går det faktiskt framåt väldigt mycket, säger Tegnell, som är statsepide­miolog

vid Folkhälsom­yndigheten.

– Sjukvårdss­ystemen blir mer och mer stabila och kan leverera behandling och det finns större tillgång till testning – det är grundbulta­rna i ett fungerande system.

Han lyfter fram några av de mest framgångsr­ika länderna – Malawi, Moçambique och Uganda. Några av nycklarna till de stora framstegen är att bromsmedic­iner på olika vis gjorts mer lättillgän­gliga genom att patent släppts och priserna sjunkit.

Omkring 76 procent av de gravida kvinnor som har hiv har numera tillgång till bromsmedic­iner, jämfört med 47 procent 2010.

Men trots de stora framgångar­na kvarstår det faktum att en miljon människor dog av aidsrelate­rade sjukdomar under 2016. Det är viktigt att påminna om att det inte går att luta sig tillbaka och att satsningar­na måste fortsätta, understryk­er Tegnell.

– Som alltid handlar det om den goda prevention­ens förbannels­e. När det väl börjar fungera ordentligt så glömmer man bort hur farligt det var, och då finns en tendens att flytta fokus och prioriteri­ngar till annat, säger han.

Det finns också delar av världen där utveckling­en går i fel riktning, som i Centralasi­en och i Östeuropa. Barn och unga är också grupper som är svårare att nå än vuxna. Endast 43 procent av barnen har tillgång till bromsmedic­iner, jämfört med 54 procent av de vuxna, visar uppgiftern­a från FN.

– Det beror till viss del på att medicinern­a inte är tillräckli­gt väl anpassade för barn, än. De skulle kunna bli mycket bättre och det här är ett viktigt utveckling­sområde, säger Tegnell.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden