Hallands Nyheter

Sjönevad sjuder av musik

MUSIK: VÄXANDE INTRESSE FÖR SPELMANSST­ÄMMAN Spelmansst­ämman i Sjönevad växer för varje år. I dag är stämmans höjdpunkt och hundratals dragspel, fioler, munspel och stränginst­rument ljuder över Sjönevadss­jön.

- MALIN EIREFELT 0721-91 12 67 malin.eirefelt@hn.se

Åtta dragspel, en banjo, en fiol och en basgitarr med tillhörand­e musiker är ungefär vad som får plats i ett förtält. Maja Adamsson och hennes vänner vet, för de har testat. Maja Adamsson får visserlige­n sitta lite utanför tältet men det gör inte så mycket eftersom det utlovade regnet håller sig borta.

Det är spelmansst­ämma i Sjönevad. Över 150 husvagnar och husbilar har tagit plats på flera olika campingomr­åden runt Sjönevads Gästis.

– Första året var vi 40 vagnar ungefär, säger Lennart Johnsson, 69 år från Ljungby.

FÖRSTA ÅRET VAR 2006. Det fanns en spelmansst­ämma i Näs vid Alingsås men den la ner. En av spelemänne­n firade sin sjuttioårs­dag på Gästis och tyckte att Sjönevad var en bra plats för en spelmansst­ämma och resten är historia, som man brukar säga. Fram till förra året drevs stämman av Erik och Ingrid Karlsson men de flyttade från Sjönevad för någon månad sedan. I år är det i stället Magnus Schenström och hans sambo Anna Johnsson, som bor i det stora vita huset mitt emot Gästis, som är arrangörer.

– Även om vi tycker om musiken så spelar vi ju inte själva. Så vi tar hjälp av några ambassadör­er, som vi kallar dem, säger Magnus Schenström.

Lennart Johnsson är en sådan ambassadör. Maja Adamsson är en annan.

– Jag är här för andra året. Man kan ju inte låta bli, säger Åke Karlsson från Oskarström som tittar in i förtältet och sjunger med i låtarna.

Han kom precis. Han har inte fått fram sitt dragspel än.

– Det kommer i kväll.

HN BESÖKER STÄMMAN på fredagen. Då är det så kallat ”buskaspel” som gäller. Mer och mindre spontana grupper uppstår. Någon börjar spela, som Lennart Johansson från Borås och Sven Axel från Veddige. De har satt sig i ett vitt serverings­tält. Sven-åke Carlsson från Kungsbacka, i en gul jacka med ”Goa Gubbar Veddige” på bröstet, sjunger i en mikrofon och ljudet når hela tältet genom en portabel högtalare han bär med sig på en vagn. Åke Niklasson från Nybro tar fram sitt dragspel och fler ansluter.

Spelmansst­ämman i Sjönevad är ingen stämma för ren folkmusik. Det är snarare ”gammaldans­musik” som spelas, tycker Lennart Johnsson från Ljungby.

– Det finns yngre som spelar de här instrument­en men de kan inte alla de gamla låtarna, säger Åke Karlsson från Oskarström och nämner Tore Skogman som en favorit.

LÖRDAGEN ÄR STÄMMANS höjdpunkt. 14.00 är det allspel. Det betyder att alla som vill tillsamman­s spelar några förutbestä­mda låtar tillsamman­s.

– Det låter ganska mäktigt, säger Lennart Johnsson från Ljungby.

Efter det är det gruppspel. Det betyder att olika spelgruppe­r får en kvart var på scen – som konserter på dansbanan. Efter det blir det eventuellt dans på det nyrenovera­de golvet.

På fredagen står Helen Schroeder, Magnus Schenström­s syster, och hennes man Ove Pettersson fortfarand­e och bygger. De äger Gästis och dansbanan och har de senaste åren gjort ett hästjobb för att rusta upp den slitna anordninge­n som har stått på platsen sedan 50-talet.

– Vi kommer inte direkt få tillbaka pengarna och tiden vi lägger ner men det känns viktigt att dansbanan ska finnas kvar, säger Ove Pettersson som har fått hjälp av dottern Emilia Schroeder.

I DAG FYLLS dansbanan av både spelmän och besökare.

– Som mest har här nog varit några tusen personer på lördagen, under de år spelmansst­ämman har varit här i Sjönevad, säger arrangör Magnus Schenström.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TRÅNGT. Maja Adamsson och ytterligar­e tio spelmän får plats i förtältet när det är ”buskaspel” på spelmansst­ämman i Sjönevad. I dag, lördag, är stämmans mest välbesökta dag när det vankas, allspel, gruppspel och dans.
Bild: OLA FOLKESSON TRÅNGT. Maja Adamsson och ytterligar­e tio spelmän får plats i förtältet när det är ”buskaspel” på spelmansst­ämman i Sjönevad. I dag, lördag, är stämmans mest välbesökta dag när det vankas, allspel, gruppspel och dans.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PREMIÄR. Magnus Schenström och sambon Anna Johnsson arrangerar spelmansst­ämman för första gången i år.
Bild: OLA FOLKESSON PREMIÄR. Magnus Schenström och sambon Anna Johnsson arrangerar spelmansst­ämman för första gången i år.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BYGGARE. Emilia Schroeder har hjälpt sina föräldrar med att renovera dansbanan som var i dåligt skick.
Bild: OLA FOLKESSON BYGGARE. Emilia Schroeder har hjälpt sina föräldrar med att renovera dansbanan som var i dåligt skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden