Hallands Nyheter

”Var en oerhört hög smäll”

Ögonvittne­n ett år efter dådet i Ansbach – säkerheten under lupp inför tyska valet

-

Ett år efter självmords­dådet i tyska Ansbach är inre säkerhet en av de hetaste politiska frågorna i Tyskland. I konservati­va Bayern satsar Angela Merkels koalitions­partner CSU allt på samma kort – gränskontr­oller, mer övervaknin­g och hårdare tag mot extremism.

När krögaren Norbert Imschloss kom till jobbet söndagen den 24 juli förra året anade han inte att hans lilla kvartersre­staurang inom några timmar skulle vara omtalad i medier över hela världen. Och då inte för sin fläskkorv med mejram och kryddpeppa­r – utan som skådeplats­en för Tysklands första islamistis­kt motiverade självmords­dåd.

Värden gick runt på uteserveri­ngen och tog upp beställnin­gar när han först lade märke till mannen som vankade av och an på gatan. Mannen satte sig, reste sig upp och gick, och slog sig ned igen.

– Jag frågade om han ville dricka något. Men han svarade inte, utan böjde sig ner under bordet, där han hade en ryggsäck. ”Okej”, tänkte jag, och gick in och ställde mig i baren. Det tog väl en fem, sex sekunder. Sedan small det.

Kort därpå badade uteserveri­ngen i blåljus, medan marken färgades röd av blodet som sipprade ut mellan stenplatto­rna. Bland kullkastad­e stolar och bord låg 27-årige Mohammad Daleel, vars kropp trasats sönder av detonation­en. Imschloss, som legat i militären, förstod direkt att det var en bomb som briserat.

Den där söndagen i fjol hade Ansbachbon Claudia Frosch stämt träff med två väninnor för att ta ett glas. Hennes räddning blev att hon gick in en stund för att prata med Norbert Imschloss.

– Det var en oerhört hög smäll. Människor kom in, blodiga … Min bästa väninna hade ett stort sår på halsen, och hon hade inte ens märkt att hon var skadad, trots att blodet hade runnit ned på armen, säger hon.

Mohammad Daleel skadade femton människor, men tog inte livet av någon annan än sig själv. Dådet bidrog trots det till en högröstad diskussion om Tysklands inre säkerhet, som präglat det politiska samtalet i landet under året som gått. Debatten fick ny fart av lastbilsdå­det mot en julmarknad i Berlin i december, då tolv människor dödades.

En av de tydligaste konfliktli­njerna har löpt mellan Angela Merkels CDU och partiets konservati­va bayerska kusin CSU. Csu-ledaren Horst Seehofer var inte sen att pika förbundska­nslern efter attentatet i Ansbach, med förnyade krav på hårdare säkerhetså­tgärder och skärpt migrations­politik.

Frågan om inre säkerhet har sedan dess blivit den viktigaste för partiet inför höstens val. Islamistis­k terror ska bekämpas ”kompromiss­löst”, potentiell­a säker- hetsrisker spärras in och gränserna säkras, enligt den ”Bayernplan” som presentera­des i måndags.

Att säkerställ­a befolkning­ens trygghet är statens kärnuppgif­t, långt viktigare än sociala skyddsnät och utbildning, enligt Andreas Schalk, som represente­rar CSU i det bayerska delstatspa­rlamentet.

– Om vi inte kan garantera att människor är skyddade förlorar de successivt förtroende­t för politiken, och därmed får extrema politiska krafter vatten på sin kvarn, säger han.

Pontus Ahlkvist/tt

 ?? FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT ?? Ett år senare. Norbert Imschloss äger Eugens Weinstube, där 27-årige Mohammad Daleel sprängde sig själv för ett år sedan. ”Jag vill leva i ett fritt land”, säger han om kraven på mer säkerhet.
FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT Ett år senare. Norbert Imschloss äger Eugens Weinstube, där 27-årige Mohammad Daleel sprängde sig själv för ett år sedan. ”Jag vill leva i ett fritt land”, säger han om kraven på mer säkerhet.
 ??  ?? Stefan Maurer hade just kommit hem när han hörde smällen. ”Man trodde ju inte att det skulle hända här”, säger han.
Stefan Maurer hade just kommit hem när han hörde smällen. ”Man trodde ju inte att det skulle hända här”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden