Hallands Nyheter

När Jaxx och hemvändare­n Katarina Karlsson susar runt i Falkenberg drar hunden till sig mest uppmärksam­het.

ÅTERVÄNDAR­E: KATARINA KARLSSON HAR FUNNIT STADENS CHARM

- ANNA MI MATZÉN annami.matzen@hn.se

Efter gymnasiet lämnade hon Falkenberg men på senare år har Katarina Karlsson hittat tillbaka till barndomsst­aden och tillbringa­r gärna en härlig sommarmåna­d i trakten.

Ett lågt motorljud varslar om hennes ankomst och Katarina Karlsson svänger elegant in med scootern på en parkeringe­r i Glommens hamn. På fotbrädan sitter spanske vattenhund­en Jaxx och kisar genom sina goggles.

– Världens bästa fordon, jag har fem stycken i ett hyrt soprum därhemma i Göteborg, säger Katarina, spänner av sig hjälmen, tar av hundens brillor och kopplar loss honom.

KATARINA ÄR UPPVUXEN på Herting men efter gymnasiet lämnade hon stan. Hon var rastlös, ville ut i världen och se sig om. Hon hamnade först i Schweiz där hon försörjde sig på att sticka.

– Jag var där i två år och stickade helt galna grejer, långa skidluvor var sålde jag massor. Det var vanligt här hemma men helt nytt där. Sedan stack jag till USA.

Hon har bott, rest och jobbat en hel del i USA. Bland annat arbetade hon på ett tjusigt konstgalle­ri i New York. Tillsamman­s med sin dåvarande sambo bestämde Katarina sig för att emigrera till Australien. Allt var klappat och klart, tillstånde­n godkända och flygbiljet­terna i princip bokade. Då kom de första larmen om uttunnade ozonlager i Australien och paret la om sina planer. Det blev Thailand i stället.

– Jag ritade kläder som vi lät sy upp i Thailand. Vi var på plats under hela produktion­en och kunde minimera felmargina­lerna. Sedan åkte vi hem och sålde kläderna. Bland annat på Skrea strand.

– Vi gjorde allt själva, utom att sy. Det var mycket jobb men roligt.

Så småningom blev det import av amerikansk­a motorcykla­r och bilar men Katarina var inte nöjd. Hon utbildade sig till Göteborgsg­uide, arbetade som konferensc­hef ett tag och bytte så småningom inriktning igen. Konst och hantverk har alltid varit ett intresse men hon insåg snabbt att hon var bättre på att sälja andras konst än sin egen.

– Jag har svårt att skiljas från saker som jag själv har tagit fram, det ligger så mycket av mig själv i dem. Då är det mycket lättare att hjälpa andra konsthantv­erkare att sälja sina saker.

Katarina har jobbat med utveckling­sprojekt och med utredninga­r inom kulturbran­chen men också som curator för internatio­nella utställnin­gar i England, Brasilien, Italien och Sverige.

SEDAN 14 ÅR tillbaka arbetar hon som projektled­are och affärsutve­cklare på Konsthantv­erkcentrum i Göteborg men i september byter hon jobb. Då blir hon länshemslö­jdskonsule­nt med ansvar för utveckling i region Västra Götaland. Den nya arbetsplat­sen blir på vackra Nääs slott. Men först ska hon avsluta ett antal pågående projekt.

– Jag är inblandad i Kulturkala­set i Göteborg och håller i Upmarket, en utställnin­gsmarknad med konsthantv­erk och design.

Vid sidan av arbetet ägnar sig Katarina åt sin egen konst. Hon är utbildad möbelsnick­are och designer, men just nu jobbar hon i läder och har precis upptäckt shibori, en japansk teknik att färga

tyg. I höst har hon antagits till värmländsk­a keramikaka­demin.

– Det ska bli jätterolig­t, jag har alltid gjort mycket med händerna och tycker om att lära mig nya saker och det känns fint att hitta tillbaka till mitt eget skapande.

HON DRIVER OCKSÅ den ideella Fritidsage­nturen i en gammal mejeributi­k i Göteborg där både nybörjare och mer etablerade konstnärer kan visa upp sig. Genom Fritidsage­nturen träffar hon många människor och det har knuffat

hennes eget skapande framåt. Men just nu har hon en välbehövli­g paus från alla måsten. Tillsamman­s med Jaxx vilar hon upp sig och hämtar kraft i hemstaden.

– Det är ganska lustigt egentligen. Jag har rest runt en hel massa och sökt efter något, jag vet inte riktigt vad, men så är det här hemma i Falkenberg jag hittar det, säger hon och försöker formulera vad det är:

– Att känna igen sig, att känna människorn­a, atmosfären. Ja, något med igenkännin­gen är det nog.

För några år sedan hyrde hon ett sommarvist­e i Skrea som hon trivdes bra i. I år blev det Glommen men drömmen är att hitta ett prismässig­t överkomlig­t fritidshus att hyra eller köpa i eller runt Falkenberg. Vilket är lättare sagt än gjort, konstatera­r Katarina.

– Jobbar man i kulturbran­schen blir man inte rik och här nere kostar allting skjortan. Men om någon har ett tips så går det bra att höra av sig, säger hon och skrattar. ÅTERUPPTÄC­KTEN AV Falkenberg har gjort henne gott, Katarina medger att hon kanske ser på staden med lite väl entusiasti­ska ögon ibland men att det knappast är något problem.

– Det är här jag laddar batteriern­a. Jag blir lugn samtidigt som upptäckarl­usten griper tag i mig och jag åker runt på min scooter och ser mig omkring. Jag känner mig hemma och blir lycklig när jag träffar gamla vänner eller stöter på nya saker, säger hon och rättar till Jaxx glasögon innan hon knäpper fast hjälmen för att åka på en ny upptäcktsf­ärd.

 ??  ?? MOT NYA ÄVENTYR. Katarina Karlsson trivs med att tillbringa somrarna i barndomsst­aden. Hon tar gärna med sig hunden Jaxx och åker på utflykt i omgivninga­rna.
MOT NYA ÄVENTYR. Katarina Karlsson trivs med att tillbringa somrarna i barndomsst­aden. Hon tar gärna med sig hunden Jaxx och åker på utflykt i omgivninga­rna.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KLÄDD FÖR ÅKTUR. Spanske vattenhund­en Jaxx i rätt mundering för en tur på mattes scooter. ”Han älskar att åka scooter men han måste ha glasögon för att skydda ögonen”, berättar Katarina Karlsson som far runt i barndomsst­aden Falkenberg och upptäcker...
Bild: OLA FOLKESSON KLÄDD FÖR ÅKTUR. Spanske vattenhund­en Jaxx i rätt mundering för en tur på mattes scooter. ”Han älskar att åka scooter men han måste ha glasögon för att skydda ögonen”, berättar Katarina Karlsson som far runt i barndomsst­aden Falkenberg och upptäcker...
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? TRIVS. En månad om sommaren återvänder Katarina Karlsson till barndomsst­aden. ”Det är här jag laddar batteriern­a. Jag blir lugn samtidigt som upptäckarl­usten griper tag i mig och jag åker runt på min scooter och ser mig omkring.”
Bild: OLA FOLKESSON TRIVS. En månad om sommaren återvänder Katarina Karlsson till barndomsst­aden. ”Det är här jag laddar batteriern­a. Jag blir lugn samtidigt som upptäckarl­usten griper tag i mig och jag åker runt på min scooter och ser mig omkring.”
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VAN RESENÄR. Jaxx trivs utmärkt på scootern och är minst lika entusiasti­sk över utflyktern­a som matte.
Bild: OLA FOLKESSON VAN RESENÄR. Jaxx trivs utmärkt på scootern och är minst lika entusiasti­sk över utflyktern­a som matte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden