Hallands Nyheter

Ett pinsamt haveri till avslöjat. Vilken minister styr egentligen landet?

LÅNGBÄNK. Outsourcin­gen inom regeringsk­ansliet har uppenbarli­gen gått för långt. Nu avslöjas även informatio­nshaveri.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 25/7. Efter obegriplig­t många dagar av tystnad fanns skäl att hoppas att Stefan Löfven skulle ta chansen att visa ledarskap. I stället bjöd han på en faktarepri­s, ett löfte om utredning och ett avslöjande om häpnadsväc­kande kommunikat­ionsproble­m i den innersta regeringsk­retsen.

”Jag har förtroende för alla statsråd tills annat sägs”, löd det inövade svaret. Varpå han försökte tona ned betydelsen av informatio­nsundersko­ttet både inom regeringsk­ansliet och gentemot opposition­en.

DET ÄR SÅ man gör. Så förklarade statsminis­tern både stuprörsar­betet och att regeringen undlåtit att informera riksdagen om det haveri som inträffat, trots att det berör rikets säkerhet.

Vem tror Stefan Löfven skall köpa den förklaring­en? Nog för att en chef skall kunna delegera uppgifter och att det är bra om departemen­tschefer förstår att snabbt börja vidta åtgärder i samverkan med berörda/ drabbade myndighete­r. Men bilden av det kommunikat­ionshaveri som nu tecknas väcker allt fler frågor.

FINNS EN TYST överenskom­melse mellan ett par av regeringen­s hittills mer respektera­de ministrar om att hålla statsminis­tern utanför, exempelvis i syfte att skydda ämbetet? Det han inte vet kan han inte avkrävas ansvar för, typ? Och varför höll man i så fall det ytterst berörda statsrådet Anna Johansson utanför – för att man utgick från att hon också informerat­s eller av andra skäl? Det kan i varje fall knappast vara för att hon är ett sådant kontrollfr­eak att hon skulle ha gått i taket direkt. Hennes politiska karriär och utspel talar ju för motsatsen.

”Starka kontrollfu­nktioner tenderar att skapa organisati­onskulture­r där det blir viktigare att göra saker på rätt sätt än att göra rätt saker”. ”Stark kontroll tenderar också att undergräva de anställdas tillit”

SÅ SKREV ANNA Johansson, då kommunalrå­d i Göteborg, i en debattarti­kel i GP 2013. Detta i en replik till bland andra finansmini­stern som nyss ställt krav på mer ordning och reda och skarpare kommunal revision.

OM ANNA JOHANSSON gått in för sitt ministerup­pdrag med samma attityd kan det kanske förklara ett och annat. Men samtidigt bör sägas att hennes mindre nitiska inställnin­g till kontroll bidragit till att hon vid upprepade tillfällen hamnat i det mediala strålkasta­rljuset. Nu lyser det på henne igen, hur hon än försöker ducka och skylla på den ena tjänsteman­nen efter den andra. Hon agerar på precis det fega sätt som en annan Göteborgsp­olitiker och partikamra­t en gång rasade över.

”STATSMINIS­TERN LEDER regeringen­s arbete, till sin hjälp har han en stor statsrådbe­redning med fullt av jurister och experter, men när det bli problem har det varit noll koll och noll ansvar. Jag undrar bara: hur kan det komma sig att man vill regera men att man inte vill ta ansvar? För mig är makt och ansvar ett och samma, men det kanske har blivit omodernt?”

SÅ SKREV S-VETERANEN Leif Pagrotsky irriterat efter affärerna kring bland annat Vattenfall och vapenhande­l med Saudiarabi­en.

En ministerpo­st är inte en anställnin­g, det är ett förtroende­uppdrag. Och även om Stefan Löfven är helt sanningsen­lig när han säger att han har förtroende för alla statsråd, delar en majoritet i Sveriges riksdag inte den uppfattnin­gen. Kanske tror statsminis­tern att han nu spelar smart genom att bolla över den heta potatisen till opposition­en för misstroend­eförklarin­g. Men det är inte att styra ett land, det är att vägra att ta ansvar.

 ??  ??
 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? LANGEN GÅR. Nu förstår vi varför Löfven låg kvar i hängmattan. Han har redan outsourcat jobbet.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT LANGEN GÅR. Nu förstår vi varför Löfven låg kvar i hängmattan. Han har redan outsourcat jobbet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden