Hallands Nyheter

Badjävlar i Halland

BADJÄVLAR: KOMIKER BESÖKTE REGNIGT HALLAND Åtta glada ståuppare jobbade hårt för att distrahera publiken på Solgården från söndagens mindre roande väder.

- HILDA BLOMBERG 010-471 51 50 hb@hn.se

På måndagskvä­llen underhöll delar av svensk komikereli­t Varbergspu­bliken. I dag är det Falkenberg­s tur att få besök.

När stand up-turnén Badjävlar gör sitt åttonde år har andelen kvinnor på scenen kommit upp i hela 25 procent. En av dem är Nour El Refai, gängets konferenci­er, som har som sin grej att vända på könsroller för att avslöja dubbelmora­l och sexism. Inför sina manliga kollegors intåg på scenen uppmanar hon därför kvinnorna i publiken att försöka lyssna på killarna och inte bara bedöma deras utseende.

Fredrik Lindström fortsätter på den inslagna banan och ironiserar kring sig själv och sin manlighet, om hur lite han faktiskt vet utan sin hörsnäcka i På spåret och hur stand up är det perfekta utrymmet för en man som vill prata på utan att någon säger emot. Temat funkar, men känns stundtals lite uttjatat.

ALLA KOMIKER HAR sin egen stil på scenen och där Lindströms kroppssprå­k är diskret tar Måns Möller ut svängarna desto mer. Han har växt till sig som komiker och gör ett av kvällens mest bejublade framträdan­den med smidiga hopp från det ena ämnet till det andra och tillbaka.

Publiken dras flera gånger in i tjattret och Möllers hysteriska leende smittar av sig så pass att ingen längre tänker på regnet som öser ner. Bäst är hans hängivna dramatiser­ing av ståhejet kring en kontantins­ättning.

Om Rolfstorps­födda Emma Knyckares mansfestiv­al har förnärmat den manliga publiken är det ingenting som märks, för hennes beskrivnin­gar av 30-årskris och våldtäktsm­äns resonemang lockar fram många skratt. Sexbrott är också ett stående tema under kvällen, där El Refai blottar sitt eget brottsregi­ster och Soran Ismail ger en plågsam men underhålla­nde på-gränsen-beskrivnin­g av tidelag. Han är för övrigt den som rör om mest i den politiska grytan, medan David Batra skämtar roligt men oförarglig­t om sin fru, moderatled­aren Anna Kindberg Batra.

Johan Rheborgs imitation av kungen på Nobelmidda­g och högprester­ande genier hos Skavlan går hem och ett visst släktskap kan faktiskt anas mellan honom och Måns Möller. Båda använder stora gester och miner för att roa och båda ser ut att känna sig helt och hållet hemma i strålkasta­rljuset.

SIST UT BLIR Henrik Schyfferts ersättare Niklas Andersson, som inte gör någon besviken. Han vänder situatione­n till ren komik och driver glatt med både sig själv och med Özz Nûjen, som agerar ersättare i Varberg och Falkenberg.

 ??  ??
 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? HÖJDE TEMPERATUR­EN. Nour El Refai var en av de åtta komiker som spred glädje hos den regnblöta publiken när Badjävlar besökte Solgården i söndags.
Bild: HILDA BLOMBERG HÖJDE TEMPERATUR­EN. Nour El Refai var en av de åtta komiker som spred glädje hos den regnblöta publiken när Badjävlar besökte Solgården i söndags.
 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? TUFFA TIDER. Det slogs knappast publikreko­rd på Solgården i söndags, men en tapper skara trotsade regnet för komiken.
Bild: HILDA BLOMBERG TUFFA TIDER. Det slogs knappast publikreko­rd på Solgården i söndags, men en tapper skara trotsade regnet för komiken.
 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? LIVFULL. Måns Möllers glädje smittade av sig på publiken och han såg ut att trivas uppe på scenen.
Bild: HILDA BLOMBERG LIVFULL. Måns Möllers glädje smittade av sig på publiken och han såg ut att trivas uppe på scenen.
 ?? Bild: HILDA BLOMBERG ?? HEMVÄNDARE. När Badjävlar kom till Halland fanns även Varbergsbö­rdiga Emma Knyckare med på scenen.
Bild: HILDA BLOMBERG HEMVÄNDARE. När Badjävlar kom till Halland fanns även Varbergsbö­rdiga Emma Knyckare med på scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden