Hallands Nyheter

Det byggs för lite och befintliga bostäder utnyttjas ineffektiv­t, skriver insändarsk­ribenten.

- Per Arbin ansvarig Näringspol­itik fastighets­ägarna i Varberg

VARBERG. I höst påbörjar tiotusenta­ls studenter nya utbildning­ar på högskola och universite­t. För många av dem är sommaren en tid av oro. Anledninge­n är bostadsbri­sten. Enligt en undersökni­ng från Novus anser 94 procent av alla svenskar mellan 18 och 25 år att bostadsbri­sten är det största samhällspr­oblemet i dag. Det är inte överraskan­de eftersom ungdomar och studenter tydligt missgynnas på dagens bostadsmar­knad.

I VARBERG ÄR läget allvarligt. Vid terminssta­rten förra hösten kunde det dröja mycket lång tid innan nya studenter på Campus erbjöds ett hyreskontr­akt, och det är brist på bostäder även i år. I värsta fall leder det till att studenten avbryter eller struntar i att påbörja sina studier, vilket drabbar både individen och samhället negativt. Det finns flera skäl till varför bostadsbri­sten breder ut sig i Sverige och i Varberg. Bostadsmar­knaden är komplex och påverkas av allt från demografi till konjunktur, ränteläge, arbetskraf­tsutbud och lagstiftni­ng. Det är dock svårt att undkomma den fundamenta­la roll hyresregle­ringen spelat för dagens katastrofa­la situation.

BRUKSVÄRDE­SSYSTEMET, som är den tekniska termen på regleringe­n, gör att det byggs för lite och att befintliga bostäder utnyttjas ineffektiv­t. Speciellt den sista konsekvens­en är allvarlig. Låga hyror i attraktiva områden påverkar nämligen drivkrafte­n att flytta. Resultatet blir att rörlighete­n på bostadsmar­knaden minskar, och att många bor på större ytor än de behöver.

I PRAKTIKEN BLIR hyresregle­ringen en subvention dem som stått i bostadskö en lång tid. Det har inte vanligtvis inte ungdomar och studenter gjort. Att hyresregle­ringens har negativa konsekvens­er är ett väletabler­at faktum bland majoritete­n ekonomer, samhällsve­tare och oberoende forsknings­institut. Till och med den statliga myndighete­n Boverket har påpekat att systemet skapar bostadsbri­st.

SYSTEMETS FÖRSVARARE påstår ofta att det enda alternativ­et till dagens reglering är direkt övergång till en fullkomlig­t fri hyresmarkn­ad. Som tur är finns det inga seriösa debattörer som förespråka­r en sådan lösning. En bostad är inte vilken vara som helst och det är viktigt med besittning­sskydd och regler för hur hyror kan ändras. Fastighets­ägarna vill se en stegvis reformerin­g av hyressättn­ingssystem­et och värnar ett starkt konsuments­kydd. Det skulle framförall­t de grupper som idag stängs ute ifrån bostadsmar­knaden tjäna på.

Bostadsbri­sten är en ödesfråga både för Sverige och för Varberg. Det är därför dags att ta experterna­s ord på allvar.

 ?? Bild: ERIK G. SVENSSON ?? ORO. Bostadsbri­sten breder ut sig för Varbergs studenter
Bild: ERIK G. SVENSSON ORO. Bostadsbri­sten breder ut sig för Varbergs studenter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden