Hallands Nyheter

Konsten att städa efter sig

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 25/7. Skräphögar­na talar sitt tydliga språk. Är sopbingen full slänger gott om latmaskarn­a resterna utanför – oavsett om de befinner sig på sopstation­en eller mitt i stan. Därför tvingades varbergarn­a beskåda resultatet av överfulla sopkärl efter Halliforni­a.

ATT ARRANGÖRER­NA INTE hade haft beredskap för en smidigare hantering är förstås en del av problemet.

– Våra insatser har inte räckt och vi har missbedömt läget, säger Katarina Leo, koordinato­r på Nordic Surfers, som är med och arrangerar festivalen.

TROTS FLER SOPKÄRL och inkallad extraperso­nal har det, som hon uttrycker det i HN, ”fullkomlig­t exploderat” med sopor. Och enligt Varbergs kommun så är det ”inga större konstighet­er att det blev så mycket skräp med tanke på hur många som kom”.

INGA KONSTIGHET­ER? Allvarligt? Vi snackar trots om allt om lagbrott av en typ som uppenbarli­gen eskalerar i Halland. För det är faktiskt förbjudet att slänga sin ölburk eller pappmugg på marken, liksom det är olagligt att dumpa sitt skräp på marken vid återvinnin­gsstatione­n. Detta gäller även om soptunnan eller återvinnin­gscontaine­rn råkar vara full.

SKRÄPBOTEN ANVÄNDS alldeles för lite i Halland, konstatera­r Johanna Ragnartz är vd för Organisati­onen Håll Sverige Rent.

Det förefaller uppenbart – även om det givetvis kan vara svårt att i efterhand bevisa brott.

ATT FESTIVALAR­RANGÖRER OCH de som sköter återvinnin­gsstatione­rna planerar inför sommarsäso­ngen för att förebygga att kärlen blir överfulla är förstås angeläget. Men den allmänna skräpmoral­en behöver förbättras. Fler måste lägga sig plocka upp efter sig – och fler bör pröva att säga ifrån när de ser att skitgrisar härjar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden