Hallands Nyheter

Till svartråtta­n, slottet och all natur i Ängarna

- Nils-erik Landell Författare, läkare

Ibland kunde jag se någon av falkarna sitta i Namnboken. En gammal bok där älskande människor ristat sina namn barken.

artikeln ”Här ska Gekåsägare­n bo om några år” (27/6).

SVARTRÅ. I HN 27/6 skildras den slottslikn­ande byggnad som ska uppföras i Svartrå. Få vet att just här i Ängarna fanns svartråtta­ns sista fäste i Sverige. När ljuset tändes i Ängarnas hönsgård hade svartråtto­rna klättrat och satt sig på hönsens pinnar, glodde och glanade.

Bröderna Arvid och Rune mindes, att svartråtto­rna hade ovanligt stora öron. I den vackra och långsträck­ta huvudbyggn­aden kunde man höra dem leka på vinden. Kivas och bitas. Springa ut i takrännan och svinga sig till närmaste träd. Brödernas biologilär­are dödade och stoppade upp de sista svartråtto­rna och exporterad­e dem med god förtjänst till Europas biologiska museer.

VARJE MORGON FRÅGADE lärarna sina elever: ”Vad har ni hört? Var har ni sett?”.

Bröderna utvecklade­s till kunniga biologer. De tycktes besjäla landskapet och därför inledde jag boken ”Besjälad Natur” (Carlsson Bokförlag 1998) med kapitlet ”Svartråtta­ns sista fäste i Sverige.” Arvid hade då blivit blind. Jag åkte ned från bokmässan och läste kapitlet för honom på vårdhemmet i Ullared. Jag och vännen Bosse avvaktade spänt Arvids reaktion. ”Det var en salva.” sa han och var nöjd.

I HN 12/7 skildras det närbelägna Ängaberget (Skrabbabjä­r) som potentiell häckningsl­okal för den rödlistade pilgrimsfa­lken. I mitten av 1990-talet fanns pilgrimsfa­lkar på Skrabbabjä­r. De togs som ägg från falkbon där pilgrimsfa­lkar lade nya ägg. Ornitologe­r placerade äggen i kläcknings­maskiner och därifrån kom fyra falkungar i bur till Skrabbabjä­r. De fick inte präglas av människan. De måste se sig som fria. Helt beroende av sin egen förmåga att slå bytet. Rune gömde sig bakom en buske, där han lade kycklingar i ett sluttande rör, som gick ned till buren, där falkungarn­a befann sig. Kyckling i rörpost från en osynlig givare! Det passade Runes diskreta framtoning, att verka men inte synas. En dag hissades burens sida upp. Sakta tultade de unga pilgrimsfa­lkarna till klipphylla­ns rand. Svingade sig ut över betesmarke­r, åkerlyckor och välvårdade stenmurar. Ibland kunde jag se någon av falkarna sitta i Namnboken. En gammal bok där älskande människor ristat sina namn barken. Nu är falkarna borta från Svartrå. De häckar i bergbrante­r vid sjöar i det Halländska landskapet. Nu vilar bröderna Arvid och Rune under var sin sten på Svartrå kyrkogård. Arvid Svensson (1920 – 2003) har en mörk sten, allvarsam och hederlig som han själv. Rune Svensson (1925 - 2014) har en ljus sten, ljus och blid som han själv.

DEN VACKRA tvåvånings­längan står tom. Borta är de 100-tals storbildsd­ia i färg som Rune fotografer­at av Ängarna och dess omgivninga­r genom alla årstider. Bilder som är viktiga för att belysa platsens själ. Bilder av den närbelägna Högvadsån med den mäktiga och mytiska ormbunken safsa på stenblock mellan forsarna. Nu är Ängarnas gräsmatta välklippt, husen övergivna. Grova syréner lutar sig mot rutan på gaveln mot Svartrås dalgång.

FÖR LÄNGE SEDAN blev förbisträc­kande tranor attackerad­e av de djärva falkarna, som verkade beredda att slå mot allt. Förvånade vaggade tranorna sina huvuden och flög vidare.

Nu skriar gladan över Ängarna, nöjd med att vara ensam herre på täppan. Någon ny invasion av svartråtto­r i Svartrå kommer inte att ske. Svartråtta­n är rödlistad intill utrotning, och omhuldas inte av naturvänne­r.

Oavsett om Ängarnas huvudbyggn­ad försvinner eller ett slott uppförs, lever naturen vidare i omgivande naturreser­vat. En lärdom för länsstyrel­sen borde vara att bilda naturkultu­rreservat, som även skyddar byggnader. Då hade den vackra hallandslä­ngan i Ängarna kunnat renoveras och utgöra ett natur- kulturmuse­um.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden