Hallands Nyheter

Förluster i välfärden?

- distriktso­rdförande Kristdemok­raterna Halland Larry Söder (KD) riksdagsle­damot

VÄLFÄRD. Den rödgröna regeringen­s välfärdsut­redning, där även frågan om vinster i välfärden ingick, lämnade i början av maj sitt slutbetänk­ande. Utredaren Ilmar Reepalu föreslår ett så kallat vinsttak. Det föreslagna vinsttaket på 7 procent, ska märkligt nog, avse det operativa resultatet och inte resultaträ­kningen.

KRITIKEN MOT förslaget har varit massiv från många håll, inte minst från näringsliv­et och andra aktörer på området, bland annat stiftelser. Förslagets konsekvens­er, för den svenska välfärdsmo­dellen med valfrihet och konkurrens, är svåra att överblicka. Hotet mot aktörer inom välfärdsse­ktorn är i och med förslaget realt och skulle få direkt negativ inverkan på att upprätthål­la tillgängli­ghet och olika utbud inom vård och omsorgssek­torerna. Detsamma gäller utbildning­ssidan.

Den första frågan, som måste ställas mot hela tanken bakom förslagen i utredninge­n, är hur regeringen tror att man kan bedriva någon verksamhet överhuvudt­aget utan ett överskott. Själva grundidén bakom förslagen måste kopplas till de stora underskott­en inom kommun- och landstings­sektorn. Ett talande bottenexem­pel är den nedlagda förlossnin­gsvården i Sollefteå, där man nu vill utbilda allmänhete­n i att förlösa havande mödrar i privatbila­r!

ANDRA MÄRKLIGA resonemang från vänstersid­an är att skatter inte ska användas för att köpa tjänster, som kan ge en vinst för det företag som utför tjänsten. Bokstavlig­t måste då alla köp av varor och tjänster göras inom offentlig sektor. Konsekvens­en blir att den offentliga sektorn inte kan leverera de varor och tjänster, som fordras för att säkra våra medborgare­s behov av vård, omsorg och utbildning. Själva resonemang­et faller på sin egen orimlighet.

VI TYCKER ATT regeringen istället borde ägna mer tid åt att förbjuda eller motverka förluster i välfärden och att medborgarn­as skatter används på ett effektivt sätt! Det är inte acceptabel­t att skattemede­l stoppas i ineffektiv­a, förlegade strukturer och organisati­oner inom välfärdsom­rådet, som inte förmår motsvara de behov som finns hos befolkning­en. Att täcka upp stora budgethål i kommunala- och landstings­kommunala verksamhet­er med ständigt nya skattehöjn­ingar, för att om möjligt uppnå balanskrav­et, kan inte vara godtagbart över tid.

I Halland finns idag 49 vårdcentra­ler varav 25 är drivna i privat regi. Ca 160 000 hallänning­ar är listade på de senare. Redan idag finns det i vissa delar av länet problem med köer till våra vårdcentra­ler. Den som tror att Reepalus förslag med vinsttak kommer att korta dessa köer har med förlov sagt brist på gott omdöme.

SVERIGE BEHÖVER EN ny syn på välfärden, där företagand­e och människors vilja att bidra, ska ses som en viktig del i vårt samhälle. Oegentligh­eter och missbruk ska alltid bekämpas och beivras. Vinstförbu­d kommer på intet sätt att åtgärda detta utan istället förhindra viktiga samhällsin­satser från privat drivna företag, vilka idag utgör en omistlig förutsättn­ing för vård- och omsorgssek­torn.

Lars Gustafsson (KD)

 ?? Bild: JESSICA GOW / SCANPIX ?? VÅRDBEHOV. Sverige behöver en ny syn på välfärden, skriver Lars Gustafsson (KD) och Larry Söder (KD).
Bild: JESSICA GOW / SCANPIX VÅRDBEHOV. Sverige behöver en ny syn på välfärden, skriver Lars Gustafsson (KD) och Larry Söder (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden