Hallands Nyheter

Oasrörelse­n landar i Varberg

OASRÖRELSE­N: ÅRLIG SOMMARKONF­ERENS GÅR AV STAPELN I VARBERG

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

De vill vara en oas i öknen. Oasrörelse­n är en förnyelser­örelse inom svenska kyrkan, som verkar ”med stor ekumenisk öppenhet” – det vill säga att olika kristna samfund och kyrkor är välkomna.

Hans Weichbrodt är präst i svenska kyrkan och delar ansvaret för årets Oasmötet tillsamman­s med Berit Simonsson. Han har medverkat på i stort sett alla Oasrörelse­ns sommarkonf­erenser över hela Sverige.

DEN HÄR VECKAN landar sommarkonf­erensen i Varberg. Seminarier och gudstjänst­er hålls i Varbergs kyrkor och församling­slokaler, och invigninge­n sker i Sparbanksh­allen.

Rörelsen anordnade sin sommarkonf­erens i Varberg redan för tjugo år sedan, och är förvånande nog tillbaka.

– Efter förra årets konferens samtalade vi och bad, och började till vår förvåning tänka på Varberg. Förvåninge­n låg i att vi faktiskt återvänder till en plats som vi besökt förut, säger Hans Weichbrodt.

Tanken är att deltagare ska kunna vara med på enstaka seminarier, alternativ­t följa programmet under hela veckan. De satsar på både vuxna, ungdomar och barn. Under veckan arrangeras ”Youngsters”, som är barnens eget Oas-möte.

– Det här är på riktigt. Det är inte mindre seriöst för att det är barn. Barns andliga längtan ska tas på allvar. Vem besöker ert sommarmöte?

– Dels de som känner till rörelsen och varit på alla sommarmöte­n, och dels människor som bara halkar in på ett bananskal med fem minuters marginal, säger Hans Weichbrodt.

Oasmötet är en smältdegel av frikyrkor, svenska kyrkan och den katolska kyrkan – och därmed också av åsikter. Oasrörelse­n har tagit ställning för att äktenskape­t

Den kristna Oasrörelse­n är tillbaka i Varberg, precis som för tjugo år sedan. Deras årliga sommarkonf­erens i Sparbanksh­allen förväntas locka 5000 besökare.

” Efter förra årets konferens samtalade vi och bad, och började till vår förvåning tänka på Varberg. Förvåninge­n låg i att vi faktiskt återvänder till en plats som vi besökt förut.”

HANS WEICHBRODT präst

är ”en unik förening mellan en man och en kvinna”, och viger inte samkönade par.

– Men till våra konferense­r inbjuder vi alla. Vi vill verkligen vara en öppen famn för alla, säger Hans Weichbrodt.

Tror du att man känner sig välkommen med det ställnings­tagandet?

– Det handlar om att visa respekt i det personliga mötet. Det svenska konceptet ”fika” är bra. Vi kan samtala, vi kan lyssna på varandra.

ORDET ”FÖRNYELSER­ÖRELSE” KAN tyckas gå i clinch med Oasrörelse­ns syn på äktenskape­t. Men Hans Weichbrodt tycker att ordet kan vara missvisand­e.

– Vi kallar oss en förnyelser­örelse, men egentligen har vi inget nytt att komma med. Det är samma klassiska källor som kyrkan alltid har hållit fast vid. Snarare än att komma med något nytt och revolution­erande, så vill vi lyfta den kristna tro som varit med oss i 2000 år. Vi slår ett slag för de gamla källorna, säger Hans Weichbrodt.

 ??  ?? DAGS FÖR SOMMARKONF­ERENS. Hans Weichbrodt är präst och en av de ansvariga bakom årets Oasmöte. I år återvänder Oasrörelse­n till Varberg.
DAGS FÖR SOMMARKONF­ERENS. Hans Weichbrodt är präst och en av de ansvariga bakom årets Oasmöte. I år återvänder Oasrörelse­n till Varberg.
 ?? Bild: EDIRH CAMILLA SVENSSON ??
Bild: EDIRH CAMILLA SVENSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden