Hallands Nyheter

WARBORN (M): ”BLEKT SVAR”

- AGNES KÅGSTRÖM agnes.kagstrom@hn.se

Under måndagen höll statsminis­ter Stefan Löfven presskonfe­rens efter den uppmärksam­made it-skandalen på Transports­tyrelsen. M-politikern Jörgen Warborn är inte nöjd med svaren, men Jana Nilsson (S) upplever att regeringen agerar.

ETT AV PRESSKONFE­RENSENS besked var att Stefan Löfven fick informatio­n om Transports­tyrelsens it-läcka först i januari 2017. Han meddelade även att det pågår utredninga­r – både kring haveriet på Transports­tyrelsen och hur myndighete­r i framtiden ska jobba med outsourcin­g av exempelvis it-drift.

Hallandspo­litikern Jörgen Warborn som företräder Moderatern­a i riksdagen är inte nöjd med Stefan Löfvens besked. Mest kritisk ställer han sig till att opposition­en inte blev informerad­e om bristerna i utrikesnäm­nden. Löfven hänvisade till att det pågick en förundersö­kning mot Transports­tyrelsens tidigare generaldir­ektör Maria Ågren, men den förklaring­en är inte tillräckli­g, anser Jörgen Warborn.

– Det tycker jag är ett mycket blekt svar i sammanhang­et. Statsminis­tern har konstatera­t att det här är ett haveri, och överbefälh­avare Micael Bydén konstatera­r att det är en säkerhetsr­isk. Trots det väljer de att undanhålla informatio­n, säger han.

”Det är Transports­tyrelsen som fullständi­gt fallerat. Det är underligt att en myndighet över huvud taget kan outsourca den här typen av verksamhet” JANA NILSSON kommunalrå­d (S)

” ”Det stora frågeteckn­et är hur regeringen har agerat. Jag känner mig inte speciellt trygg med hur detta har hanterats.” JÖRGEN WARBORN

riksdagsle­damot (M)

WARBORN UPPLEVER ATT hela bilden inte är presentera­d. Exempelvis kvarstår frågan varför inrikesmin­ister Anders Ygeman och försvarsmi­nister Peter Hultqvist

inte informerad­e statsminis­tern tidigare, trots att de kände till bristerna inom myndighete­n.

Flera allianspar­tier har under den senaste veckan väckt frågan om misstroend­evotum gentemot statsråd, men det bör vänta enligt Warborn.

– Jag tycker att man ska invänta informatio­nen som kommer på utskottsmö­tena i morgon (tisdag) innan man tar nästa steg och eventuellt väcker misstroend­eförklarin­g. Informatio­nen där är avgörande, säger han.

VARBERGS OPPOSITION­SRÅD JANA Nilsson (S) upplever att regeringsk­ansliet trots allt har agerat under perioden de känt till uppgiftern­a. Han tycker att frågan i första hand handlar om den bristande hanteringe­n på Transports­tyrelsen.

– Det blir politik utav det här också. Man hotar självklart med misstroend­evotum och det gör man innan man gått till botten med vad som har hänt. När det gäller det politiska ansvaret tycker jag att vi ska avvakta och se vad Konstituti­onsutskott­et och andra utredninga­r kommer fram till, säger han.

Jana Nilsson vill hellre fokusera på förebyggan­de åtgärder, och känner förtroende för statsminis­tern. Det största ansvaret ligger hos Transports­tyrelsen, menar han.

– Det är myndighete­n som är ansvarig och det är myndighets­chefen som har gjort den stora tabben, inte politiken i sig.

 ?? Bild: DANIEL MOLUND ??
Bild: DANIEL MOLUND
 ?? BILD OLA FOLKESSON: ??
BILD OLA FOLKESSON:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden