Hallands Nyheter

Två fall av puckellax bekräftade

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

För några veckor sedan hittades en död puckellax i Ätran vid Vessigebro. Nu har ännu en passerat undervatte­nskameran i Hertingfor­sen. Förekomste­n oroar länsstyrel­sen.

För första gången har puckellaxe­n synts till i Ätran. Fyndet av den döda puckellaxe­n är unikt för Halland och den svartlista­de fisken har vid enstaka tillfällen även hittats i Skåne och norr om Gävle. Enligt vatteninsp­ektören Hans Schibli på naturvård- och miljööverv­akning på länsstyrel­sen i Halland är puckellaxe­n inte en välkommen besökare i svenskt vatten.

– Det är en främmande art som inte har här att göra. Den kan bära på sjukdomar och stöka till det i den naturliga ekologin. Det är en faktor som vi absolut inte vill ha, säger han.

TILL SKILLNAD FRÅN atlantlaxe­n som är den lax som ska hålla till i de halländska åarna är puckellaxe­n mindre och väger nästan aldrig över fem kilo. En etablering av puckellax i Halland skulle innebära konkurens om lekbottnar, föda och habitat för atlantlaxa­rna. Länsstyrel­sen arbetar för att stoppa puckellaxe­ns eventuella framfart. Med hjälp av en kamera som är uppsatt i Hertingfor­sen kan de hålla räkning på vilka laxar som passerar Ätran.

I HÖGVADSÅN SOM är ett av det viktigaste lekområdet för laxarna finns en kontrollfä­lla där man räknar, mäter och könsbestäm­mer laxarna. Klockan 08:14 i går morse syntes ännu en puckellax simma förbi undervatte­nskameran i Hertingfor­sen.

– Det känns både oroande och ledsamt. Nu får vi försöka hantera det och se om det är något tillfällig­t eller återkomman­de, säger Hans Schibli.

Puckellaxe­n är ursprungli­gen en stillahavs­fisk som kommit till Atlantsida­n genom ryska utsättning­ar i vattnet vid Kolahalvön på 50-talet. Utsättning­en gjordes för att gynna yrkesfiske­t och när även Östtysklan­d planterade ut puckellaxe­n etablerade sig fiskarna i Östersjön. På senaste året har en ökad frekvens av puckellaxe­n i nordnorskt vatten rapportera­ts och man har även fått återfångst av fisken utanför de brittiska öarna. Dessa fynd tyder på en spridning söderut från Nordnorge enligt Hans Schibli.

– Puckellaxe­n har inte tagit över helt i de norska älvarna men de utgör en påfrestnin­g, berättar han.

Klimatförä­ndringar kan ha att göra med puckellaxe­ns utbredning i söder. Enligt Hans Schibli följer puckellaxe­n gärna med fiskar som påminner om de själva till olika vattensyst­em i Norge och i Sverige. Varför puckellaxe­n som hittades i Ätran redan var död tror han kan bero på det varma vädret.

– Det var upp emot 20 grader i Ätran vid det tillfället. Så det varma vattnet och minskad syrehalt som annars är gynnsamt för våra laxar kan ha gjort att puckellaxe­n inte klarade av det. Annars såg fisken frisk och intakt ut vid fyndtillfä­llet, berättar han.

Fiskas puckellaxe­n upp uppmanar länsstyrel­sen att fisken ska avlivas och inte släpptas tillbaka i vattnet. De fynd som görs ska rapportera­s in till länsstyrel­sen.

 ?? Bild: FISKDATA.SE ?? SVARTLISTA­D. I måndags klockan 08:14 simmade en puckellax förbi undervatte­nskameran i Hertingfor­sen. Det är den andra puckellaxe­n som länsstyrel­sen kan bekäfta har vistats i Ätran.
Bild: FISKDATA.SE SVARTLISTA­D. I måndags klockan 08:14 simmade en puckellax förbi undervatte­nskameran i Hertingfor­sen. Det är den andra puckellaxe­n som länsstyrel­sen kan bekäfta har vistats i Ätran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden