Hallands Nyheter

”Levande vulkanen” trollband publiken

SOMMAREN 1917 – VAD HÄNDE DÅ? DEL TVÅ

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Var det en dansk eller en tysk? Historien gäckar.

Cirkus Strassburg­er var ett fenomen från kontinente­n, men just 1917 var ett mellanår. Cirkus Strassburg­er kunde dundra in med vilda djur, gärna flera tält och ett spektakel utan dess like. Men 1917 hade Adolf Strassburg­er nyligen sålt sina hästar, elefanter och kameler till tyska djurparksf­amiljen Hagenbeck och höll på att bygga upp en ny cirkus, till en början i mindre skala.

Alldeles i slutet av juni 1917 kom Cirkus Strassburg­er till Falkenberg. Journalist­en föll pladask för ett nummer: ”Rubini, ’den levande vulkanen’ som han kallas, är en företeelse som väcker den största undran. Det är en eldätande man som förmår hålla ett tänt stearinlju­s i munnen utan att bränna sig, drypa brinnande lack på tungan, och dricka bensin, som han sedan sprutar ut i form av eldfacklor. Förklara det, den som kan!”

VEM HAN VAR? Danska cirkusexpe­rter hävdar att det var Niels Peter Viggo Jensen, en karismatis­k karl som långt senare slog sig till ro i Bröndby utanför Köpenhamn med sin familj. Han drev så småningom sin egen cirkus, Cirkus Rubini, och höll vilda djur i sin villaträdg­ård. Enligt historiesk­rivningen även ett tandlöst lejon för att hålla skattmasen borta. Om det nu är sant.

Och det är högst oklart om det verkligen var denne dansk som underhöll falkenberg­arna 1917, eftersom han då ännu inte fyllt 20 år. Artisnamne­t Rubini hade uppenbarli­gen tidigare innehavare.

Svenska Dagbladet hade dessutom intervjuat ”den levande vulkanen” vid ett uppträdand­e redan året innan, då han presentera­de sig som en livserfare­n tysk som under lång tid vant strupen vid dessa uppvisning­ar: ”Sedan han nu blivit känd på den internatio­nella artistmark­naden, blixtrar briljanter­na på hans fingrar och räknar han sitt månadsgage i tusenlappa­r. Men det försäkrar han, att så fort han fått ihop en liten förmögenhe­t nog att dra sig fram på slutar han upp att sluka eld och hälla lack i munnen. Ty yrket tilltalar inte honom själv i samma höga grad som publiken.”

Snart glömd. Men han bör minnas för sitt yttrande om att strupen tålde det mesta, men inte brännvin.

HÅKAN BERGSTRÖM ”Cirkus Strassburg­er har onekligen en hel del uppenbarli­ga förmågor. Fröken Josefin som haft första numret vid föreställn­ingarna är en lindansers­ka av rang och hon utför verkligt häpnadsväc­kande prestation­er. Cowboy-numret som kom därefter var mycket kort och inskränkte sig huvudsklig­en till lasso-tricks, vilka emellertid klarades mycket bra. Lizzi och John är duktiga i sina musikalisk-akrobatisk­a prestation­er och mr Charles är en mycket rolig man som därtill besitter den fenomenala talangen att kunna störta baklänges från en mycket hög ställning utan att det bekommer honom det minsta.”

Hur var nöjeslivet för 100 år sedan? ”Den levande vulkanen” kom i alla fall på besök.

Falkenberg­s-posten, juni 1917

 ??  ?? CIRKUS I STAN. En herr Rubini från Danmark, men var det verkligen han som uppträdde hos Cirkus Strassburg­er som eldkastare? Nja...
CIRKUS I STAN. En herr Rubini från Danmark, men var det verkligen han som uppträdde hos Cirkus Strassburg­er som eldkastare? Nja...
 ?? Bild: OKÄND/FORSTADSMU­SEET ??
Bild: OKÄND/FORSTADSMU­SEET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden