Hallands Nyheter

Minskad gräsklippn­ing ska gynna humlor och bin

- DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

För att rädda Falkenberg­s fjärilar, humlor och bin vill kommunen minska ner på gräsklippn­ingen.

80 stycken fotbollspl­aner. Så stor är den gräsyta som Falkenberg­s kommun klipper vilket både är dyrt och miljöfarli­gt. Sedan ett år tillbaka har kommunen arbetat fram en ny skötselpla­n som innefattar alla gräsmattor i hela Falkenberg. Under växtperiod­en från april till oktober kommer klippninge­n variera från en gång i veckan till en gång på hela säsongen. På så sätt hoppas Rolf Svensson, enhetschef på park och kust, att den biologiska mångfalden ska öka.

– Vi börjar få ont om insekter i Falkenberg och maskiner skaver vansinnigt mycket på ytan. Klipper man till exempel nära träd så kan de förstöras, så att ha mycket långgräs är det allra bästa, säger han.

TILL HÖSTEN SKA vildängsbl­ommor sås på de platser som kommer att lämnas fria. Där är tanken att blommorna ska etableras på den lämnade terrängen och dra till sig insekter.

– Ett område vid Västra Gärdet som vi låtit bli äng har blivit lyckat på bara ett år och fått en fantastisk blomning med massa olika växter, berättar Rolf Svensson.

ÄVEN GÅNGAR OCH labyrinter kommer klippas till i det höga gräset för att ge variation i grönområde­n. Andra plaster som till exempel lekparker och genomfarte­r kommer att klippas en gång i veckan.

– Att minska på klippninge­n gör mycket. Det går fort åt tusenlappa­r i bränslekos­tnad på en dag, så totalvärde­t är mycket bra, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden