Hallands Nyheter

”Hanterbar risk efter It-skandal”

- Lars Larsson/tt

Både Säpo och ÖB tror att eventuella skador efter It-skandalen med hemliga uppgifter på Transports­tyrelsen kan hanteras.

Statsminis­tern talar om haveri men tycker att regeringsk­ansliets arbete har fungerat.

– Det som skett är ett haveri. Det är synnerlige­n allvarligt. Det har skett i strid med lagen och har utsatt Sverige och svenska medborgare för skador, sade Stefan Löfven på en pressträff med ÖB Micael Bydèn, Säpos generaldir­ektör Anders Thornberg och Transports­tyrelsens nya generaldir­ektör Jonas Bjelfvenst­am.

De fyra gav sin bild av vad om hänt och vilka skador som kan ha uppstått för, bland annat, rikets säkerhet när Transports­tyrelsen medvetet bröt mot tre lagar 2015 för att i första hand kunna föra outsourcin­g av It-driften i hamn.

It-tekniker hos datajätten IBM utomlands, som inte hade genomgått säkerhetsk­ontroll, fick då befogenhet­er som gjorde att de hade möjlighet att tanka ned känslig informatio­n om fordon, skyddade identitete­r och sekretessb­elagda data. Den behörighet de hade gjorde också att de skulle kunna ha gjort det utan att det hade lämnat några spår i systemet.

– Vi har inte några indikation­er på att uppgifter spridits på ett otillbörli­gt sätt, sade Jonas Bjelfvenst­am.

För Försvarsma­kten och Säpo har den största oron gällt att informatio­n om skyddade identitete­r för, vardagligt uttryckt, agenter kan ha kommit i fel händer. För Försvarsma­kten rör det sig också om en del fordon.

–Den risk som har uppstått kan vi hantera, sade ÖB Micael Bydén och underströk att det som skett inte bedöms ha påverkat möjlighete­rna att ta in underrätte­lser.

–Vi bedömer att vi kan hantera konsekvens­erna, framhöll Säpochefen Thornberg.

Statsminis­tern gjorde klart att justitiede­partemente­t fick informatio­n i september 2015 om att Säpo hade inlett tillsyn på Transports­tyrelsen. Tillsynen gjordes eftersom Säpo oroade sig för att känsliga uppgifter kunde hanteras fel. I januari 2016 inleddes en förundersö­kning mot dåvarande GD:N Maria Ågren och i januari i år fick hon sparken i samband med att hon delgavs misstanke om att ha röjt sekretessb­elagda uppgifter.

Löfven och infrastruk­turministe­r Anna Johansson säger båda att de inget visste före dess.

– Jag hade naturligtv­is velat få informatio­nen tidigare, säger statsminis­tern men har ändå förtroende för inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) och försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) som båda visste långt före Löfven, utan att säga något till honom. Han tycker dock att det är märkligt att inte Anna Johansson visste något.

– Det är en mycket konstig ordning. Men hon har ju själv berättat att hennes dåvarande statssekre­terare hade den uppgiften, men inte lämnade den vidare till henne, säger Löfven som tycker att någon annan i näringsdep­artementet borde ha gjort det.

Löfven vill inte kommentera opposition­ens hot om en misstroend­eförklarin­g, men säger att frågan kommer att utredas av riksdagens konstituti­onsutskott, vilket han ”välkomnar”.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? På plats. På pressträff­en närvarade ÖB Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminis­ter Stefan Löfven (S) och Jonas Bjelfvenst­am, generaldir­ektör på Transports­tyrelsen.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT På plats. På pressträff­en närvarade ÖB Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminis­ter Stefan Löfven (S) och Jonas Bjelfvenst­am, generaldir­ektör på Transports­tyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden