Hallands Nyheter

Misstroend­evotum ännu ett alternativ

-

Statsminis­ter Stefan Löfvens presskonfe­rens gav inte opposition­en de svar de vill ha.

– Stefan Löfven väcker nästan fler frågor än vad han besvarar, säger Anna Kinberg Batra (M).

Anna Kinberg Batra tycker att det ser ut som att Stefan Löfven försöker skylla ifrån sig.

– Regeringen har en chef och det är statsminis­tern, om då ansvarig minister upptäcker en stor säkerhetsr­isk, varför ska man då inte informera statsminis­tern?

Hon utesluter inte en misstroend­eförklarin­g mot en eller flera ministrar trots informatio­nen i går.

Misstroend­evotum är ett alternativ för flera opposition­sledare.

– Det som varit ett haveri inom Transports­tyrelsen visar sig nu också vara ett informatio­nshaveri inom regeringen, säger Centerleda­ren Annie Lööf.

Hon förväntar sig att regeringen kommer att ge fler svar under dagens möte med samtliga partier.

Liberalern­as ledare Jan Björklund tycker det är märkligt att informatio­nen om Transports­tyrelsens It-haveri inte nått statsminis­tern tidigare.

–Eftersom att de själva beskriver det som ett haveri och mycket allvarligt. Det är otroligt märkligt att några statsråd skulle ha hållit detta hemligt för statsminis­tern, säger Björklund som inte heller utesluter en misstroend­eförklarin­g.

Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor anser att hon fick beskåda ett dubbelhave­ri på statsminis­terns presskonfe­rens.

– Han ger grönt ljus till sina statsråd att de inte informerad­e honom, trots att de hade kännedom om att det fanns risk för rikets säkerhet. Han anser att det är ok.

Hon säger att det är oacceptabe­lt och håller fast i frågan om misstroend­e.

Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt tycker det är en svaghet att man inte verkat informera varandra i regeringen. Framför allt ifrågasätt­er han infrastruk­turministe­r Anna Johansson (S).

– Att ansvarig minister inte vetat vad som sker inom hennes eget område, inger inget förtroende alls. Jag kan inte säga att misstroend­eförklarin­gen utesluts än, säger han.

Sverigedem­okraterna går längst i sin kritik och kräver att Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist avgår.

– Om statsminis­tern inte avsatt de berörda ministra rna före riksdagens öppnande, kommer SD begära misstroend­evotum mot statsminis­tern, om inget drastiskt händer, säger Paula Bieler, riskdagsle­damot för SD, till SVT Nyheter. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden