Hallands Nyheter

”Liknar Trumps Amerika”

Flyktingkr­isen skapar ett mer svårnått Europa – migrantern­a ska hållas kvar i Afrika

- Wiktor Nummelin/

Många vägar små prövas när EU fortsatt söker sätt att handskas med flykting- och migrations­krisen.

Vid horisonten hägrar ett allt mer svårnått Europa.

– Situatione­n är komplex. Det går inte vänta sig en mirakellös­ning, säger franske förre Eu-diplomaten Marc Pierini till belgiska tidningen Le Soir.

Precis som så många andra konstatera­r han att EU inte har en lätt uppgift i att försöka hantera flykting- och migrantsit­uationen på Medelhavet. Som läget är nu krävs betydligt fler resurser och ett tätare samarbete med länderna i Afrika, anser han.

– Det samarbetet kommer att vara tufft, kostsamt och stundtals inte alls särskilt trevligt, säger Pierini, tidigare placerad i både Tunisien och Libyen och nu kopplad till tankesmedj­an Carnegie.

Begreppet flyktingkr­isen skapades sommaren 2015 och handlade då främst om flyende från krigen i Irak och Syrien som via rangliga småbåtar sökte sig till Grekland och upp genom Balkan.

Eu-länderna försökte agera genom att enas om att omfördela upp till 160 000 asylsökand­e från Grekland och Italien, dit merparten av de nyanlända kommit.

Två år senare är resultatet dock inte särskilt imponerand­e: inte ens 25 000 personer har hittills flyttats till övriga EU.

Kanske kan omfördelni­ngen få ny fart efter morgondage­ns besked från EUdomstole­n i Luxemburg. Då ska åtminstone en av domstolens generaladv­okater ge sitt förslag till utslag i de fall där Slovakien och Ungern för- sökt stoppa omfördelni­ngen.

De två länderna ingår i ett centraleur­opeiskt kluster av minst sagt asyl- och invandring­sovilliga som inte vill att EU ska ha något att säga till om när det gäller vilka som ska släppas in eller inte.

I sitt överklagan­de hävdar Ungern och Slovakien att EU:S migrations­ministrar inte hade rätt att fatta det beslut de tog utan att frågan borde ha avgjorts på statsoch regeringsc­hefsnivå.

Oavsett vad generaladv­okaten säger lär det dock dröja till dess att hela Eu-domstolen i Luxemburg har sagt sitt – någon gång i höst – innan omfördelni­ngssysteme­t antingen havererar helt eller drivs igenom med tvång.

Först då avgörs också om en tvingande omfördelni­ng i ett liknande krisläge kan bli en del av EU:S framtida asylsystem, som Eu-kommission­en föreslagit.

Samtidigt håller flyktingkr­isen allt mer på att utvecklas till en migrantkri­s, med en helt annan dynamik.

De som nu anländer över Medelhavet är till stor del afrikaner och sydostasia­ter i jakt på ett bättre liv – inte nödvändigt­vis flyende från krig och förföljels­e. Intresset för att ta emot dessa är närmast minimalt, även bland mer flyktingvä­nliga länder i Väst- och Nordeuropa. Trots kritik från olika människorä­ttsorganis­ationer sätter allt fler Eu-länder sitt hopp till att förstärkt kustbevakn­ing i Nordafrika ska hålla kvar migrantern­a på den afrikanska sidan om Medelhavet.

– Det kommer att finnas tillfällen då Europa mer liknar (Donald) Trumps Amerika, konstatera­r Marc Pierini i Le Soir.

 ?? Källa: Eu-kommission­en, 13 juli TT Nyhetsbyrå­n ??
Källa: Eu-kommission­en, 13 juli TT Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden