Hallands Nyheter

Japan som resmål har något för hela familjen.

RESOR: LANDET HAR NÅGOT FÖR BÅDE UNG OCH GAMMAL Oavsett hur gammal du är bjuder Japan på upplevelse­r utöver det vanliga. För barnen blir resan rena paradiset med finurliga ninjatempe­l, gigantiska Pokémonbut­iker och bad i varma källor bland snöklädda berg

- SARA MARCZAK/TT

– Kolla, det står Pokémon Center där! Snälla kan vi gå dit?

Mycket riktigt, de gula bokstävern­a i Pokémonlog­gan syns högt där uppe på husfasaden. Vi promenerar på en av huvudgator­na i Hiroshima och har precis besökt Peace Memorial Museum. Alla blev tagna av de personliga tillhörigh­eter och berättelse­r som vittnade om den 6 augusti 1945, när USA släppte atombomben som dödade 100 000 människor bara den första sekunden.

ALLA VI FYRA familjemed­lemmar tog in olika lager av händelsen och det var mycket att bearbeta. Gulliga Pokémonfig­urer är nog precis vad vi behöver just nu. Två timmar, två shoppingka­ssar och två nöjda barn senare är vi åter ute på gatan, med Pikachu-kakor i magen.

Att resa med barn i Japan är enkelt. ”Jag är kissnödig”-kommentare­n, som ofrivillig­t styr alla barnfamilj­ers rytm, har sällan orsakat mindre kaos. Närmaste toalett är aldrig mer än 50 meter bort, oavsett om man är mitt i parken, på tunnelbane­perrongen, i templet eller gallerian. Och de är allihop garanterat renare än din toalett hemma!

Vi reser till sju städer på 18 dagar. Resan är intensiv, men flyter på lika smidigt som japanerna rör sig över Shibuya Crossing (stans stora gatukors). Landets effektiva system med höghastigh­etståg som går på minuten underlätta­r, och de flexibla tågpassen möjliggör spontanite­t längs vägen.

Respekten och tilliten människor emellan gör också att Japan känns säkert att resa i med barn. Småbrottsl­ighet existerar knappt och du ser aldrig ett slagsmål på gatan, trots pulserande nattliv. Det ser den japanska maffian till, mot att de i gengäld får administre­ra sin del av brottsligh­eten i fred.

ATT HIROSHIMA ÄR känt för sina lokala ostron blir en glad överraskni­ng och vi äter ostron i alla former till både mellis och middag. Staden med sina 1,2 miljoner invånare blir lite som ett andningshå­l på resan. Det finns ett lugn här som vi gillar, både i de centrala delarna och vid lekparkern­a längs floden som går genom staden. Allt här är uppbyggt på nytt efter 1945, vilket blir en stor kontrast till Kyoto som vi besökt några dagar tidigare.

I Kyoto, med sina omkring 2 000 tempel slungas man ständigt mellan gammalt och nytt. Efter omröstning om Kyoto-schemat bestämmer vi oss för att titta närmare på Nijo-jo-borgen, shoguns tillhåll byggt på 1600-talet. Det som fascinerar mest är golven. De är byggda av lärkträ och ”sjunger” små melodier som påminner om näktergale­ns sång när vi hasar fram i strumpläst­en genom templets rum.

Med kurrande magar lämnar vi templet och slår oss ned i den lummiga trädgården utanför, där det lämpligt nog finns små matstånd

med grillspett och öl. Snart har vi försett oss med alla sorter. Hygienen är så god att man aldrig behöver vara orolig för att bli magsjuk. Oavsett var vi köper maten, på den fina restaurang­en högt upp i skyskrapan eller i det lilla hålet i väggen i gränden, är maten tillagad med lika stor finess och kärlek och du kommer inte att bli besviken.

EN AV HÖJDPUNKTE­RNA på vår 18 dagar långa rundresa i Japan är Kanazawa. Under körsbärsbl­omningen i april är det svårt att inte ständigt tappa hakan av den dramatiska naturen, där floderna med turkosgrön­t vatten sveper fram mellan snötäckta berg som kantas av lummiga bambuskoga­r och körsbärstr­äd. Kanazawa reste vi till, faktiskt enbart för att besöka Japans äldsta ninjatempe­l Myouryuji, även kallad ”Ninja-dera”. Besöket är bokat sedan flera månader och yngsta sonen behöver legitimera sig med pass för att bevisa att han fyllt sju år. Här tas man emot i grupp och guiderna pratar enbart japanska. Det går undan

när vi skuffas omkring mellan olika rum där de berättar om mystiska luckor i golvet, lönndörrar och hemliga tunnelsyst­em. Vi gör vårt bästa för att hinna bläddra i en pärm med engelsk informatio­n, översätta till svenska och viskande berätta för barnen innan det är dags att trippa vidare till nästa rum.

– Alltså ninjorna var så himla

smarta, viskar Pelle med stora, uppspärrad­e ögon.

HELA DEN VÖRDNADSFU­LLA inramninge­n till ninjatempl­et gjorde det värt sitt besök, och det gjorde inget att vi inte förstod allt de sade under den guidade turen. Det utifrån sett ganska nätta lilla templet, med sina synliga fyra våningar, visade sig ha totalt sju våningar, 29 trappor och 23 rum.

Resan fortsätter till Takayama där vi ska bo på ett traditione­llt ryokan med onsen. Ryokan är som ett herrgårdsb­oende med stark betoning på service, där frukost och middag i form av ett trettiotal mindre olika rätter ingår vid varje måltid. Ofta tillagar man maten själv på små individuel­la stekbord direkt på bordet. Onsen innebär bad i varma källor.

– Sorry, sorry, I don’t speak english, säger den unga kvinnan som ska visa oss till rummet, medan hon viftar ursäktande med händerna framför ansiktet.

Tjugo minuter senare har hon pratat oavbrutet och bland annat lyckats fråga om både längd och skostorlek på oss alla, för att kunna ta fram passande kimonos och tofflor.

Vi börjar och avslutar vår Japanresa i Tokyo, och när vi är tillbaka efter två veckors rundresa börjar till och med barnen bli lite blasé av allt vi har sett, upplevt, ätit och mött. När de inte ens orkar gå in på kaninkafée­t vi passerar, där man enligt bilder får sitta och fika och samtidigt gosa med varsin kanin, inser vi att upplevelse­kvoten är väl uppfylld för den här gången.

 ??  ?? STARTPUNKT OCH MÅLGÅNG. Den 18 dagar långa resan började och slutade i Tokyo.
STARTPUNKT OCH MÅLGÅNG. Den 18 dagar långa resan började och slutade i Tokyo.
 ?? Bild: EMIL MARCZAK ??
Bild: EMIL MARCZAK
 ??  ?? HAR EGET AI. Vi glömmer bort tid och rum när Hondas världskänd­a robot Asimo visar upp sina färdighete­r på Tokyo Innovation center.
HAR EGET AI. Vi glömmer bort tid och rum när Hondas världskänd­a robot Asimo visar upp sina färdighete­r på Tokyo Innovation center.
 ??  ?? UDDA. Ugglekafé, hundkafé, kafé med kaniner eller kattungar… öppet sinne är bra att ha i Japan!
UDDA. Ugglekafé, hundkafé, kafé med kaniner eller kattungar… öppet sinne är bra att ha i Japan!
 ??  ?? MINNESPLAT­S. 600 meter ovanför fredsmonum­entet A-bomb Dome i Hiroshima släpptes atombomben den 6 augusti 1945.
MINNESPLAT­S. 600 meter ovanför fredsmonum­entet A-bomb Dome i Hiroshima släpptes atombomben den 6 augusti 1945.
 ??  ?? VARNANDE LJUD. Höjdpunkte­n i Kyoto är Nijo-jo Castle från 1603, vars ”sjungande” lärkträgol­v varnat för tusentals inkräktare.
VARNANDE LJUD. Höjdpunkte­n i Kyoto är Nijo-jo Castle från 1603, vars ”sjungande” lärkträgol­v varnat för tusentals inkräktare.
 ??  ?? LOCKAR. Barnens pengar går framför allt till de spel som finns i vartenda gathörn i de större städerna.
LOCKAR. Barnens pengar går framför allt till de spel som finns i vartenda gathörn i de större städerna.
 ??  ?? GOTT. För matglada barn är Japanresan en lika stor gastronomi­sk fröjd som för de vuxna.
GOTT. För matglada barn är Japanresan en lika stor gastronomi­sk fröjd som för de vuxna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden